Wanneer is de e-step wel echt legaal in Nederland?

Elektrische fietsen Jeroen Kraak 20 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Als je weleens in België bent geweest, weet je dat de e-step (oftewel de elektrische step) daar bij het straatbeeld hoort. In Nederland is dat niet het geval, want er zijn zeer strenge regels waardoor bijna elk exemplaar verboden is. Maar welke elektrische steps mogen nu wel in ons land?

De Nederlandse overheid heeft strikte regels als het gaat om de e-step. De tweewieler mag alleen de weg op als die ook echt goedgekeurd is. Juist dat is een behoorlijk lastige opgave, omdat aan veel regels voldaan moet worden.

Mag je in Nederland rijden met een e-step?

Een e-step behoort volgens de Nederlandse wet tot de bijzondere bromfietsen. Onder die categorie vallen bijvoorbeeld niet alleen de kleine tweewieler, maar ook de Segway.

De voertuigen in deze categorie zijn vaak innovatief, licht en langzaam en hebben specifieke kenmerken. Ze mogen niet harder dan 25 kilometer per uur, hebben een verbrandingsmotor van maximaal 50 cm³ of een elektromotor van 4 kW en zijn geen elektrische fiets met trapondersteuning of bromfiets.

Veel e-steps mogen niet de weg op. Dat komt door de strikte regels. Doe je dat toch, dan kan de politie je een boete geven. Toch is er een bepaalde categorie van de e-step die wel degelijk over straat mag. Deze hebben een zogenaamde trapondersteuning.

Bij deze e-step moet je zelf af en toe echt steppen. Door de hulpmotor en ondersteuning ga je echter harder vooruit. Deze motor heeft een maximaal vermogen van 250 Watt en mag nooit harder gaan dan 25 kilometer per uur. Daarnaast moet de elektrische step een stuur, verlichting en rode en witte/gele reflectoren hebben. Bovendien is ook een verzekeringsplaatje en/of sticker nodig.

Dit is de eerste elektrische step in Nederland die helemaal legaal is
Steppen door de polder. (Afbeelding: Pro-mounts)

Extra regels

Er zijn echter wel wat extra regels. Als je een e-step wilt besturen, moet je minimaal 16 jaar oud zijn. Je mag niet over de stoep en moet op het fietspad blijven en zo veel mogelijk rechts rijden. Je gebruikt dan ook de rijbaan als er geen fietspad is.

Natuurlijk gelden voor bestuurders van e-steps ook een paar standaardregels die ook bijvoorbeeld gelden voor elektrische fietsbezitters. Zo mag je niet de weg op als je onder invloed bent van alcohol, drugs of sommige medicijnen. Daarnaast mag je op het voertuig ook niet een elektrisch apparaat vasthouden zoals een telefoon of muziekspeler.

Voldoe je dus aan dit alles, dan mag je de weg op. Toch is het flink lastig om een legale elektrische step in ons land op de kop te tikken, omdat de meeste exemplaren je niet zelf laten steppen. Het model uit odnerstaand artikel mag echter wel gewoon.

Dit is een van de eerste elektrische steps die volledig legaal is in Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen