De Nederlandse vliegende auto die de wereld moet veroveren

Gadgets Sam Dille 13 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

We hoeven niet lang meer te wachten voordat we vliegende auto’s op de weg (of in de lucht) gaan zien. Dit bedrijf uit Nederland levert in 2024 voor het eerst ter wereld zwevende voertuigen.

Sinds de komst van de allereerste auto, dromen wij mensen al van een vliegende variant. Vliegende auto’s zijn hét beeld van de toekomst, en het lijkt erop dat die tijd eindelijk is aangebroken.

Het Nederlandse bedrijf Pal V, levert sinds dit jaar vliegende auto’s die echt de weg op mogen. De voertuigen zullen de wereld ongetwijfeld op zijn kop zetten. Maak kennis met de Pal V Liberty.

Deze vliegende auto uit Nederland gaat de wereld veroveren

Pal V staat voor Personal Air and Land Vehicle en werd in 2008 opgericht. Al vanaf de start van het bedrijf droomde eigenaar Robert Dingemanse van het ontwikkelen van een vliegende auto. Deze droom werd in 2017 werkelijkheid dankzij de lancering van de Pal V Liberty.

De Liberty is een ideale auto voor middellange en lange afstandsritten. Je kunt er prima meer op de weg rijden. Maar als je echt ver wil reizen, en dan bedoel ik de lucht in ver, kun je naar een startbaan rijden. Daar bouw je het voertuig binnen vijf minuten om tot een helikopter. In de lucht kun je zo’n 500 kilometer afleggen op een enkele lading.

Als je op de weg blijft, heb je ook veel aan deze vliegende auto. Het voertuig biedt plek voor twee personen en je kunt er 1315 kilometer mee afleggen. Je kan er ook prima mee crossen op de snelweg, want de Liberty heeft een maximale snelheid van 160 kilometer per uur.

Pal V heeft de Liberty al sinds februari 2020 getest op verschillende testbanen. De oefeningen bleken een groot succes, want in augustus slaagde de Liberty voor de wegtoelatingstests. Het voertuig mag nu officieel gebruikt worden op de weg. Het is ‘s werelds eerste commerciële vliegende auto die op Europese wegen mag rijden.

Doorbraakorder

Dit jaar krijgen de eerste eigenaren van de Pal V Liberty de sleutel van het voertuig. Nu de leveringen op gang zijn, lijkt het balletje te gaan rollen. Of de Liberty de wereld gaat veroveren, moet nog blijken. Maar de vliegende auto is enorm in trek.

Volgens Dingemanse heeft Pal V recent een ‘doorbraakorder’ ontvangen. Het bedrijf kreeg een bestelling van honderd vliegende auto’s. Nog nooit eerder sleepte het bedrijf uit Nederland zo’n enorme order naar binnen. Aviterra gaf de opdracht voor deze klus. Het bedrijf is verbonden met Jetex, een bedrijf dat luxe vliegtuigdiensten aanbiedt op luchthavens.

Pal V Liberty uit Nederland
Met en zonder wieken (Afbeelding: Pal V)

Pal V is in ieder geval niet van plan te stoppen bij de Liberty. Het bedrijf is van plan om in de toekomst verschillende soorten FlyDrive- en Urban Air Mobility-producten te ontwikkelen. Pal V gaat zich bezighouden met alles wat te maken heeft met vliegmobiliteit. Wie weet zien we binnenkort dus ook wel een vliegende e-bike of zwevend hoverboard!

Transformers in het echt: deze elektrische auto verandert in een drone

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen