WANT Awards 2022: de 5 beste films volgens WANT-redacteur Dennis Mons

Pop-Culture Dennis Mons 26 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Het jaar zit er bijna weer op en dus duiken we even op de hoogtepunten vanuit het perspectief van de redactie. WANT-redacteur Dennis Mons vertelt je van welke films hij in 2022 heeft genoten. En de meesten zijn te vinden op streaminsdiensten als Netflix, Apple TV en natuurlijk Disney+.

In alle eerlijkheid hebben we best wel een goed filmjaar gehad. Toegegeven, veel high brow-films als The Quiet Girl, Marcel The Shell With Shoes On en To Leslie heb ik (nog) niet gezien. Maar ik heb wel bijna elke avond een film of serie gekeken.

Favorieten qua films op onder andere Disney+

De juiste films kiezen is een opgave. Ik moet toegeven dat de meeste van mijn lievelingsfilms in het actie/superheldengenre zaten, maar ik schaam me daar zeker niet voor. Hier gaan we: (De volgorde is met enige willekeur.)

#5 Everything Anywhere All At Once

Deze bizarre kung-fu-komedie was een grote verrassing voor me. Michelle Yeoh, die ik sowieso hoog heb zitten want ze is prachtig, snel en grappig, speelt Evelyn Qua. Ze is al op latere leeftijd (Yeoh is 60, but damn yo) en wordt meegesleurd in een bizarre wereld van alternatieve realiteiten.

En ze schopt kont. Daarom ben ik ook zo een fan van het HK-genre, de film is bruut. Visueel gezien een awesome film en onverwacht enorm grappig. Had ik echt niet verwacht dus welkom in mijn lijstje.

everything everywhere all at once film, Oscars, Netflix, Prime Video
Yeoh would kick your ass! (Afbeelding: A24)

#4 Turning Red staat natuurlijk op Disney+

Wederom een Aziatisch georiënteerde film en ditmaal een animatie die natuurlijk op Disney+ te vinden is. Een van de schattigste ook van dit jaar (sorry Pinnochio van Del Toro (die van Disney was sowieso poep)). Dit is natuurlijk een Pixar-film en gaat over het meisje Mei Lee (13 jaar oud). Ze wordt door dorpsgenoten voor schut gezet omdat ze opstandig is en verandert na een droom in een enorme rode panda (sowieso de schattigste dieren ter wereld) als redder van de tempel. Het is een onwaarschijnlijk lieve film met prachtige animatie en absurd fluffy momenten die je moet zien.

#3 Prey

Ik had het niet snel op mijn lijst gezet, maar ik ben een groot Alien-fan. Met die buitenaardse thingies. Op de Noordpool, right?

Ghe, just kidding: ik ben zeker een Alien– en een The Thing-fan maar Aliens vs. Predator is kak. Maar Predator an sich, zélfs het tweede deel was awesome. Het doet me dan ook deugd dat deze veel beter is dan Predators van Robert Rodriguez. The Predator kan me ook verder gestolen worden.

Prey was serieus een indrukwekkende prequel op Predator die zich afspeelt ten tijde van Native Americans. Ik dank de actrice Amber Midthunder, regisseur Dan Trachtenberg en het SFX-team daarvoor. Het paste perfect in mijn straatje in dit afgelopen jaar. Goed verhaal, uitstekende spanningsboog en machtige special effects: chapeau.

prey predator film, films dennis mons
Snoeihard en spannend. (Afbeelding: 20th Century Fox)

#2 Top Gun: Maverick is een van de beste 80’s-films

Laten we eerlijk zijn: als je deze film in de bios of op een goede 4K-tv hebt gekeken dan was dat genieten. Het gaat helemaal nergens over, Top Cruise trapt zijn hele filmcrew in straaljagers en je ziet het eraan af. Het is iets met dat Maverick (Cruise) leraar is, een trange klassieke, trage F-14 jat en dan geulen gaat bombarderen. Whatever, boeit niet. Het is awesome!

Props aan Val Kilmer die een prachtige cameo heeft en props aan de strandscène waarin ze dit keer American Football spelen in korte broekjes in plaats van volleyball. Cruise mag dan een flappie zijn, maar Top Gun: Maverick is een ode aan 80’s films. Het is me d’r eentje.

#1 The Unbearable Weight of Massive Talent

Er is één acteur waar ik een haat/liefde-relatie mee heb: Nicolas Cage. Het is soms een volslagen idioot en is soms gewoonweg briljant. In deze film speelt hij beiden en ís dus ook beiden.

Cage (speelt ‘zichzelf’) wordt gevraagd om langs te komen te komen op een nogal dubieus feest van een vermeende drugsdealer en kidnapper (Pedro Pascal, briljant als altijd). De CIA krijgt hier neus van en hoopt Cage in te zetten om de dealer te arresteren en een gekidnapt meisje te bevrijden.

Ik weet dat het niet briljant noch grappig klinkt, maar dat was het zeker wel. Het is wellicht de beste Nicolas Cage-film ooit. Hij scoort dan ook hoog op Rotten Tomatoes.

Fun fact: Cage heeft de film nooit gezien omdat hij zichzelf als persiflage van zichzelf niet trekt.

Mijn tofste films zijn dus enorm persoonlijk. Er waren veel tegenvallers zoals Thor Love and Thunder, Black Adam, Uncharted, The Batman, Morbius en meer.

Positieve punten waren dan wel weer Guardians of the Galaxy Holiday Special, The Adam Project en Werewolf by Night op Disney+, maar soit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen