5 dingen die iedereen op Telegram verkeerd doet

Apps David van Benthem 23 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Appen is in ons dagelijks leven zo belangrijk dat een wereld zonder een dienst als Telegram bijna ondenkbaar is. De app heeft inmiddels meer dan 400 miljoen actieve gebruikers verspreid over de aardbol.

En toch zijn maar weinig mensen meester in de app van Pavel Durov. Hier lees hoe je jouw gebruik van de app overzichtelijker, persoonlijker en handiger kan maken.

Een opgeruimd Telegram

Zie je soms door de bomen het bos niet meer bij Telegram? Die verwarring is eenvoudig weg te nemen. Jouw Telegram kan namelijk net zo opgeruimd zijn als je mail, waarin je al je berichten kan categoriseren en uit je inbox kan verwijderen. Bij Telegram doe je dat door je chats te archiveren. Verdwijnen de chats dan voor altijd? Nee, sterker nog: ze komen terug zodra je een nieuw bericht binnenkrijgt.

Op Android toestellen archiveer je chats door een chat naar links te vegen. Ook als je nog geen nieuwe berichten uit een gearchiveerde chat hebt binnengekregen, is de chat via de zoekfunctie eenvoudig terug te vinden.

Telegram
Telegram op een smartphone (Afbeelding: Telegram)

Meerdere telefoonnummers

Zodra je een nieuw nummer hebt, en je oude simkaart houdt, hoef je helemaal niet over te stappen op dat nieuwe nummer. Met Telegram kan je namelijk meerdere telefoonnummers aan een account koppelen.

Dit doe je door op de drie verticale streepjes linksboven in je thuisscherm te drukken. Kies vervolgens voor ‘Account toevoegen’. Dan is het slechts een kwestie van het ingeven van je nieuwe telefoonnummer en klaar is kees.

Maak je eigen Telegram

Wat me altijd blijft verbazen is hoeveel mensen Telegram op geen enkele manier gepersonaliseerd hebben, terwijl dat wel kan. Niet alleen je favoriete achtergrond, maar ook de lettergrootte is eenvoudig in te stellen.

Het personaliseren van Telegram doe je door op de drie verticale streepjes te drukken die linksboven in je thuisscherm van de app te vinden zijn. Kies vervolgens voor ‘Instellingen’ en dan voor ‘Chatinstellingen’. Dan kan je daar een eigen kleurenthema, achtergrond en allerlei andere dingen instellen. Het kleinere lettertype is mijn persoonlijke favoriet. Doordat het iets lastiger te lezen is houdt het je scherp en is er meer tekst te zien zonder heen en weer te hoeven scrollen.

Telegram cryptocoin Gram
Het logo van Telegram (Afbeelding: Telegram)

Berichten voor een groot publiek

Moet je een mededeling doen aan een enorme groep mensen? Maak dan een kanaal aan en geen veelvoud aan groepchats! Op deze manier kan je berichten versturen aan een ontelbaar aantal mensen. Handig als je bijvoorbeeld een groot feest of protest wil organiseren. De demonstranten in Hong Kong maakten immers op deze manier gebruik van Telegram.

Een kanaal maak je aan door rechtsonder in je thuisscherm op het blauwe icoontje te drukken. Kies vervolgens voor ‘Nieuw Kanaal’ en deel de link voor anderen om lid te worden.

Live-locatie

App je nog steeds waar je bent? Dat is helemaal niet nodig! Met de live-locatie tool van Telegram houdt je app voor een beperkte tijdsduur bij waar je bent.

Dit doe je door in een chat rechtsonder in je scherm op de paperclip te drukken. Kies vervolgens voor ‘Locatie’ en daarna voor ‘Deel mijn live-locatie’. Zo kan je bepalen of jouw locatie voor een kwartier, een uur of maar liefst 8 uur zichtbaar is voor jouw geselecteerde contactpersoon. Vergeet hierbij niet om als laatste nog op ‘Delen’ te drukken.

Ben je benieuwd wat iedereen verkeerd doet op WhatsApp? Lees dan dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen