Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Gadgets 9 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

5 dingen die ouders moeten weten voor ze een Chromebook kopen

Over een paar weken is de zomerse schoolvakantie weer voorbij en gaan kinderen weer naar school. Voor ouders betekent dat rust in de tent. Lekker, toch?! Op sommige scholen en in sommige leerjaren is het handig, of zelfs een must, om een laptop te hebben. Overweeg je een Chromebook voor je kind te kopen? Dat is helmaal geen verkeerd idee.

Een Chromebook is perfect om online (school)werk op te doen. Ze worden meestal niet gebruikt om veel bestanden op te slaan. Vrijwel alles wat je op een Chromebook doet gebeurt via Google’s Chrome browser. Dit zijn een aantal handige en belangrijke dingen om te weten voordat je er een aanschaft.

Minder snelle processor: goedkopere optie

Het is begrijpelijk dat iedereen het beste wilt voor zijn kind. Aan de beste en meest krachtige laptop, neem bijvoorbeeld Apple’s nieuwste MacBooks, hangt alleen wel vaak een flink prijskaartje. Realiseer je, voordat je verleid wordt door Apple’s strakke design en je de portemonnee trekt, dat de meest uitgebreide en snelste laptop met het meest geheugen misschien helemaal niet de beste optie is voor je kind.

Wat opvalt aan sommige Chromebooks is dat ze niet een enorm snelle processor hebben. Dat hoeft geen probleem te zijn. Deze laptops hebben namelijk zoals gezegd vaak weinig opslagruimte doordat alles online in Chrome Os plaatsvindt. Dit maakt een snelle processor overbodig. Het grootste voordeel hiervan is dat Chromebooks vaak goedkoop zijn in vergelijking tot andere laptops.

Acer CHROMEBOOK SPIN 713
Acer Chromebook Spin 713 (Afbeelding: Acer)

Bespaar nog meer

Het is makkelijk om geld te besparen als je een Chromebook koopt. Dit ten eerste door de relatief lage prijs van deze beestjes, en ten tweede doordat ze niet afhankelijk zijn van allerlei software en programma’s. Ze draaien simpelweg op Chrome Os.

Dit betekent dat je geen dure officiële programma’s hoeft aan te schaffen om de laptop naar behoren te laten werken, er geen betaalde updates van software nodig zijn en er ook geen onderhoud nodig is. Google update diens software regelmatig en die wordt automatisch doorgevoerd op de laptops. Dit in sterk contrast met MacBooks die je constant lastigvallen met notificaties over updates die je zelf moet activeren.

Een derde manier waarop Chromebooks op lange termijn goedkoper kunnen zijn dan andere laptops is doordat ze minder bewegende onderdelen hebben. Hierdoor is de kans kleiner dat er een mechanisch probleem optreedt. Minder onderhoud en onderhoudskosten en een langer leven, dus.

Chromebooks zijn heel veilig

Iets waar Chromebooks om bekend staan is de hoge mate van veiligheid. Google OS is een van de meest veilige besturingssystemen dat bestaat. Dit komt mede doordat er in de cloud wordt gewerkt en er minder software geïnstalleerd hoeft te worden dan op andere laptops.

Daarnaast hebben deze laptops goede bescherming tegen virussen. Naast de automatische updates die keer op keer de veiligheid van de laptops aanscherpen, zijn er nog vier andere belangrijke functies om veiligheid en privacy op deze laptop te waarborgen. Deze zijn onder andere het zogenaamde ‘Sandboxing’ en encryptie van data (alle data die op de Chromebook staat).

En opnieuw: de aanschaf van extra anti-virus software is niet perse nodig, wat weer geld bespaart.

Lenovo Duet laptop
Budget optie: Lenovo Chromebook Duet (Afbeelding: Lenovo)

Naadloze samenwerking met Android smartphones

Heeft je kind een Android smartphone? Dan heeft een Chromebook een aantal handige voordelen. Android smartphones en deze laptop werken namelijk naadloos samen via een functie die ‘Phone Hub’ heet.

Zo kan de smartphone bijvoorbeeld worden gebruikt als hotspot wanneer je kind even een zwak wifi-signaal ontvangt op de laptop, en kunnen Android berichten automatisch worden gesynchroniseerd met de Chromebook. Zo kan die smartphone in de schooltas blijven.

Chromebook: perfecte integratie met Google Workspace

Het besturingssysteem dat Chromebooks gebruiken is een product van Google. Het is daarom geen verrassing dat de integratie met Google Workspace perfect is. Dat komt goed uit, want veel scholen maken gebruik van dit platform. Een naadloze integratie met dit platform is een groot voordeel, want we weten allemaal hoeveel gedoe het soms is om een Google- of Microsoft-programma of platform fatsoenlijk te laten functioneren op Apple’s MacBooks.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
5 dingen die ouders moeten weten voor ze een Chromebook kopen
Sluiten