Je volgende favoriete serie staat al op Netflix en is briljant

Films & Series Jeroen Kraak 8 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

The Last Kingdom is een van de best beoordeelde series op Netflix. Toch kijken weinig mensen de serie. Wij vertellen waarom je ‘m moet zien.

Als je mensen vraagt om goede Netflix-titels noemt, komen mensen vaak niet verder dan Breaking Bad, Stranger Things en Narcos. Toch zijn er veel meer series de moeite waard, die waarschijnlijk niet de aandacht krijgen die ze toch verdienen. Een daarvan is zeker The Last Kingdom.

Netflix worstelt met fantasy

Netflix is al jarenlang aan het aankloten om een fanatasy-serie te maken die de concurrentie aankon met Game of Thrones. Zo kwam het eerder al Cursed en Shadow and Bone. Twee titels die ontzettend langdradig en voorspelbaar zijn en waar je wat ons betreft beter niet aan kan beginnen. De enige echt geslaagde poging tot nu toe is The Witcher, al zaten er in het begin een paar kleine schoonheidsfoutjes (onduidelijk schakelen tussen scènes) in. Toch was de serie uitstekend en verwachten we dat in de het tweede seizoen die eruit zijn gehaald.

Een serie die een beetje in hetzelfde straatje ligt, maar te weinig aandacht krijgt van Netflix is The Last Kingdom. Toegegeven: er zitten geen draken en andere magische wezens in, maar het is wel een serie met een flink aantal grote veldslagen, koninkrijken en een strijd om macht.  Net zoals Game of Thrones sneuvelen ook in deze serie belangrijke personages en zijn er elke keer bijzondere plottwists.

Dit is The Last Kingdom

The Last Kingdom gaat over Uhtred. Hij is de zoon van de heerser van de stad Bebbanburg. Als zijn vader omkomt door een inval van de Denen pakt zijn oom Osbert de troon en wordt Uthred door de Denen gevangengenomen als slaaf. Hij groeit op tussen de Denen en krijgt daardoor ook veel respect van hen. Toch wil hij later de heerser van Bebbanburg worden. Zijn oom wil dat voorkomen en probeert hem dan ook te doden.

Dat verhaal is slechts het begin van het avontuur van Uthred in The Last Kingdom. Door zijn missie om Bebbanburg weer in handen te krijgen moet de krijger zich door vele machtspellen, politieke conflicten en oorlogen worstelen via zowel de Saskische als Deense kant. Doordat Uthred beide kanten meemaakt zijn er dan ook meerdere plottwists die blijven verbazen. We verklappen dan ook verder niets van het verhaal omdat je gewoon moet kijken.

The Last Kingdom Netflix
De serie zit vol avontuur. (Afbeelding: Screenshot Netflix)

Anders dan Vikings

Als je Vikings hebt gekeken, zal je verschillende personages zoals Ragnar en Ubba herkennen. Toch zitten er wat verschillen in. In Vikings komt het Deense verhaal meer naar voren terwijl in The Last Kingdom meer het Saskische verhaal leidend is. Bovendien zit er in laatstgenoemde serie meer fictie, terwijl Vikings meer gericht is op waargebeurde historische gebeurtenissen.

Juist omdat The Last Kingdom meer fictie is, kunnen de makers meer buiten de gebaande paden gaan. Het mooie aan de serie is, is dat regelmatig karakters sterven, net zoals het geval is bij Game of Thrones. Je zult je dan ook af en toe verbazen hoe het verhaal zich ontvouwt. Ook zitten er karakters tussen waaraan je echt een verschrikkelijke hekel krijgt en waarbij je dan op de bank zit te juichen als die sneuvelen. Het omgekeerde is het geval als een geliefd personage sterft. De serie speelt dan ook met je gevoelens.

Goede recensies

Wij zijn overigens niet de enige die de serie geweldig vinden. De titel weet 91 procent te scoren op Rotten Tomatoes bij de critici en 96 procent bij het publiek. Op IMDb scoort het een 8,4. Toch is het een serie waar niet veel over gepraat wordt en waar Netflix weinig promotie aan schenkt.

The Last Kingdom Netflix
Regelmatig komen grote veldslagen voorbij. (Afbeelding: Screenshot Netflix)

Ondergewaardeerd door Netflix zelf

Dat de serie niet door Netflix gepitcht wordt, heeft verschillende redenen. Het is niet een echte Original van de rode N. De serie is oorspronkelijk van BBC en in coproductie gemaakt door Netflix. Pas sinds seizoen 3 is de productie volledig in handen van de streamingdienst. Netflix heeft het dus niet al in het begin als grote eigen original kunnen pitchen. Inmiddels is de invloed van Netflix wel goed te zien. Scènes zijn wat bloederiger.

Een andere reden zijn de acteurs. Een groot deel van de cast bestaat uit beginnende acteurs die nog niet in veel series hebben gespeeld. Er is dan ook geen buzz rondom de bekendheid van namen. Toch zet de cast echt een geweldige prestatie neer en komt alles zeer geloofwaardig over.

Het heeft echter ook te maken met de rechten van BBC. In sommige landen (waaronder het Verenigd Koninkrijk en ook Nederland) is afgesproken dat de BBC The Last Kingdom als eerst mag uitzenden. In ons land was dat via BBC First.

The Last Kingdom Netflix
Uthred hoopt Bebbanburg in handen te krijgen. (Afbeelding: Screenshot Netflix)

Informatie over seizoen 5

Inmiddels zijn er vier seizoenen van de gereleased en is de vijfde reeks inmiddels volledig gefilmd. De verwachting is dat deze pas in 2022 uitkomt. Heb je de serie nog niet gekeken, dan weet je wel wat we zullen zeggen: slinger Netflix aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen