Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Apps 1 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Google Foto’s: 5 tips & tricks die iedereen moet kennen

We durven haast niet te gokken hoeveel foto’s jij op je smartphone hebt. 2000? 7000? Wat zeg je, 11.000? Hou op hoor. Het is niet gek dat je met zoveel foto’s op je toestel het overzicht volledig kwijt bent. In dit geval is Google Foto’s je beste vriend.

Google Foto’s is de populairste plek om foto’s op te slaan in de cloud. Al is de service handig voor veel meer acties, zoals het bewaren van backups van je apps, focussen we ons in dit artikel op het opslaan van foto’s. Haal het meest uit Googles app met deze vijf handige tips & tricks.

Maak zoekopdrachten super gericht in Google Foto’s

Of je paar duizend foto’s nou op je smartphone of in Google’s app staan; het blijft lastig die ene foto te vinden wanneer hij ergens tussen je 11.000 foto’s staat. Al maakt Google Foto’s die zoektocht wel wat makkelijker.

De meeste smartphones hebben verschillende handige functies die foto’s filteren. Dit geldt ook voor Google Foto’s, die waarschijnlijk de meest geavanceerde technologie gebruikt om afbeeldingen te herkennen. Zo herkent het objecten in de foto, zoals je hond, de zee, gras of de keuken. Daarnaast kunt je meerdere filters gebruiken om die ene foto boven water te halen waarna de app je alle foto’s laat zien die overeenkomen met de door jou ingevulde zoektermen en locatie(s).

Naast zoeken naar een object kun je met Google Foto’s ook zoeken naar een tekst. Google Lens’ Optical Character Recognition (OCR) herkent teksten op een afbeelding en in documenten, waardoor je ook kunt zoeken naar de tekst op een foto. Denk bijvoorbeeld naar een plaatsnaam op een verkeersbord, en bijvoorbeeld de tekst op het t-shirt dat je op die ene foto droeg.

smartphone gebruiken foto maken
Foto’s maken (Afbeelding: Pexels / Thirdman)

Bespaar (nog) meer ruimte op je smartphone

Een van de belangrijkste en meest handige functies van Google Foto’s is om je foto’s en video’s direct in de cloud op te slaan. Dit gebeurt zodra je smartphone internetverbinding heeft. Na het maken van een backup kan de app de foto’s die op je telefoon staan automatisch verwijderen. Dat bespaart direct ruimte op je toestel.

Wil je niet dat de enige versie van je foto’s in Google’s cloud staat? Dan hoef je er niet voor te kiezen om de foto’s automatisch van je toestel of tablet te verwijderen na het maken van een backup. Je kunt ze bijvoorbeeld eerst naar je hard drive downloaden en op je laptop of een externe harde schijf opslaan. Een backup maken van een backup is nooit een slecht idee.

Bewerk foto’s in Google Foto’s

De gemiddelde high-end smartphone heeft een high-end camera die het bewerken van foto’s overbodig maakt. Is het toch nodig? Dan heeft het toestel zelf vaak veel functies voor het bewerken van de foto’s. Natuurlijk heeft niet iedereen de nieuwste iPhone of Samsung smartphone op zak. Zij zijn vast blij met de opties in Google Foto’s voor het bewerken van foto’s.

De app heeft opties om foto’s te knippen en om met het licht en kleur te spelen. Daarnaast kun je ook kiezen uit verschillende vooraf ingestelde filters die je foto’s er met één druk op de knop levendiger, beter belicht en/of kleurrijker uit laten zien.

Om foto’s te bewerken tap je simpelweg op de afbeelding die je wilt bewerken, tap je op de ‘Edit’-tool, en klik je daarna op ‘Done’ of ‘Klaar’ om de foto inclusief bewerkingen op te slaan.

Google Photos logo
Het logo van Google Photos. (Afbeelding: Google)

Archiveer afbeeldingen

We gebruiken de camera op onze smartphone niet alleen om foto’s van onze puppy, spectaculaire vakantiebestemmingen, en feestjes met vrienden te maken. Zo staan er ongetwijfeld ook foto’s op je smartphone van dingen die je wilt (of wilde) onthouden, zoals een straatnaam, een recept, de naam van een boek, etc. .

Dit zijn foto’s die je waarschijnlijk wel wilt bewaren maar niet perse tussen je vakantiekiekjes wilt zien. Dit is waar een ‘archief’ handig voor is. Google Foto’s filtert, met behulp van slimme algoritmen, dit soort foto’s en vraagt je of je ze wilt archiveren. Zo ja, klik dan (op iOS) op de drie puntjes in de rechter bovenhoek, of swipe naar boven op een Android toestel en klik op ‘Archiveren’. Zo hoef je ze niet te verwijderen, maar verdwijnen ze wel uit je standaard map met foto’s.

Selecteer snel veel foto’s in Google Foto’s

Veel foto’s selecteren is irritant wanneer je ze een voor een moet tappen. Google Foto’s is het hier mee eens en heeft er een oplossing op bedacht. In de app selecteer je veel foto’s tegelijkertijd door simpelweg je vinger langer op een foto te houden (zo selecteer je die foto) en hem vervolgens naar boven of onder te slepen om de rest ook te selecteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!