Mark Hofman
Mark Hofman Apps 3 jun 2021
Leestijd: 6 minuten

Google Foto’s: 5 alternatieven die de moeite waard zijn

Google Foto’s is een heerlijk platform om al je afbeeldingen en video’s te bewaren. Toch is de dienst sinds afgelopen week een stukje minder interessant geworden, doordat Google de mogelijkheden van het gratis abonnement heeft teruggeschroefd. Het kan zijn dat je hierdoor over wil stappen naar een alternatief, maar welke moet je dan hebben?

Om een goed beeld te geven van wat de markt je op dit gebied te bieden heeft zetten we in dit artikel vijf alternatieven voor Google Foto’s op een rij.

Google Foto’s: wat veranderd er precies

In november vorig jaar werd bekend dat Google Foto’s, met ingang van 1 juni 2021, gaat veranderen. Waar het voorheen mogelijk was om met je gratis account een onbeperkt aantal foto’s op te slaan, moet je het nu doen met maximaal 15GB aan opslagcapaciteit. Al moet je die capaciteit wel delen met andere applicaties.

Met je Google-account krijg je namelijk 15GB aan cloud-opslag gratis. Dit is te gebruiken voor diensten als Google Drive, Gmail en nu dus ook met Google Foto’s. Het is alleen niet zo dat jij 15GB voor iedere dienst krijgt. Die opslagcapaciteit moet je dus delen met alle Google-diensten die je gebruikt. De bijlage uit Gmail, bestanden in Google Drive en afbeeldingen in Google Foto’s: ze tellen allemaal voor de 15GB die je hebt.

Google Photos logo
Het logo van Google Photos. (Afbeelding: Google)

Vijf alternatieven die de moeite waard zijn

Door de bovenstaande wijziging zou het dus zomaar kunnen zijn dat je liever aan de slag gaat met een alternatief. Google Foto’s blijft overigens een erg prettig platform om mee te werken, maar het is wel goed om te weten dat er dus alternatieven zijn.

Om je een beetje wegwijs te maken zetten we vijf van die alternatieven voor je op een rij:

#1 Flickr

Flickr is een uitstekend platform dat al jaren bekendheid heeft. Het is een goed alternatief voor Google Foto’s en beschikt over uitstekende mogelijkheden. Zo is Flickr, net als de dienst van Google, volledig gratis te gebruiken. Als je daarvoor kiest krijg je de mogelijkheid om tot 1000 foto’s op te slaan. Deze foto’s mogen overigens niet groter zijn dan 200MB en video’s zijn beperkt tot 1GB. Maar goed, je kunt in ieder geval wel uit de voeten.

Wanneer het platform in de smaak valt is het natuurlijk ook mogelijk om een abonnement af te sluiten. Je krijgt onbeperkte opslagcapaciteit en geen advertenties te zien. Wanneer je voor een jaarabonnement gaat ben je omgerekend €5,49 per maand kwijt. Wil je per maand betalen, dan kost de dienst je €7,49 per maand. Zoek je iets dat ertussen valt? Dan is het goed om te weten dat je ook voor drie maanden kunt betalen. Die mogelijkheid kost je €19,99.

Flickr Google Foto's
Flickr (Afbeelding: Flickr)

#2 Photobucket

Photobucket is een prettige manier om online je foto’s te bewaren. Het geeft je de mogelijkheid om dit gratis te doen, maar dan heb je wel te maken met een aantal restricties. Zo krijg je de ruimte om maximaal 250 foto’s te bewaren, maar krijg je wel advertenties te zien. Het is voor Photobucket dus best wel aan te raden dat je een betaald abonnement neemt.

Dit Google Foto’s-alternatief rekent zijn prijzen in dollars. Om verwarring te voorkomen zetten we de prijzen in dit artikel om in euro’s. Bij Photobucket heb je de volgende abonnementen:

  • Beginner | 25GB opslag | $6 per maand / €4,92 per maand
  • Intermediate | 250GB opslag | $8 per maand / €6,56 per maand
  • Expert | Onbeperkte opslag | $13 per maand / €10,65 per maand

Bij alle abonnementen krijg je er ook een aantal functionaliteiten bij. Zo is het mogelijk om je albums te voorzien van een wachtwoord, zodat je deze veilig kunt delen. Daarnaast kun je gebruikmaken van een programma voor fotobewerking en krijg je geen advertenties te zien.

Photobucket Google Foto's
Photobucket (Afbeelding: Photobucket)

#3 iCloud: Google Foto’s-alternatief voor Apple-gebruikers

Google Foto’s is een handige manier om je foto’s en video’s universeel op te slaan. Gebruik jij echter alleen maar Apple-apparaten, dan is iCloud eigenlijk wel dé perfecte optie voor jou. Het platform maakt namelijk niet alleen een reservekopie van je afbeeldingen en video’s, maar bijvoorbeeld ook van je WhatsApp-gesprekken en de inhoud van je iPhone of iPad.

Het platform is erg prettig in gebruik, al is het wel goed om te weten dat Apple je slechts 5GB aan gratis opslag geeft. Vanaf dat punt moet je betalen. Het Google Foto’s-alternatief biedt de volgende abonnementen:

  • 50GB | €0,99 per maand
  • 200GB | €2,99 per maand
  • 2TB | €9,99 per maand

De abonnementen zijn scherp geprijsd en het platform is dus erg fijn in gebruik. Al leg jij jezelf wel de restrictie op dat je het Apple-platform blijft gebruiken. Een overstap naar een anders systeem wordt je hierdoor wel wat moeilijker gemaakt.

iCloud Apple iOS
iCloud wolkje (Afbeelding: Apple)

#4 Amazon Photo’s

Amazon heeft zijn klanten een hoop te bieden. Zeker wanneer deze klanten Prime-lid zijn. Naast een heerlijke streamingdienst en uitstekende service, biedt de webshop je ook een plek om al je foto’s op te slaan. Amazon Photo’s is wat dat betreft een echte Google Foto’s tegenhanger en doet in principe hetzelfde als zijn concurrent.

Volledig gratis is een abonnement op Amazon Photo’s overigens niet. Wanneer je een Prime-lidmaatschap afsluit voor de webshop krijg je 5GB gratis. Uiteraard komen er veel voordelen krijgen bij zo’n abonnement, maar het is wel goed om er rekening mee te houden. Wil je meer opslagcapaciteit? Dan moet je uiteraard wat extra geld neerleggen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden op dit gebied, maar voor €1,99 per maand haal je al snel 100GB in huis.

Amazon Prime Video
Prime-logo (Afbeelding: Amazon)

#5 Microsoft OneDrive

Microsoft OneDrive is een fantastische manier om je bestanden op te slaan. De dienst werkt vlekkeloos samen met Teams, wat anno 2021 heel fijn is, en is erg makkelijk in gebruik. Het platform neigt meer naar Google Drive en Dropbox, maar is ook een uitstekend alternatief voor Google Foto’s te noemen.

Met een OneDrive-account krijg je standaard 5GB aan opslagcapaciteit. Daar hoef je niets voor te betalen en kun je volledig besteden zoals jij dat wilt. Ga je liever aan de slag met meer opslagcapaciteit, dan is het ook mogelijk een abonnement af te sluiten. Het is mogelijk om een Microsoft 365 abonnement af te sluiten voor €69,99 per jaar. Je kunt er ook voor kiezen om €7 per maand af te tikken.

Dankzij Microsoft 365 krijg je niet alleen toegang tot 1TB aan opslagcapaciteit, maar ook tot handige programma’s als Word, Outlook en Excel.

Microsoft Onedrive Google Foto's
Het platform van Microsoft (Afbeelding: Microsoft)

Google Foto’s: is overstappen handig?

Hierboven tref je dus vijf verschillende Google Foto’s alternatieven aan. De één past misschien beter bij je dan de ander, maar over het algemeen zijn het vijf hele goede platformen. Toch moet jij jezelf wel de vraag stellen: is overstappen handig?

Als je op dit moment al gebruikmaakt van Google Foto’s, dan hou je de huidige foto’s zonder dat deze van de gratis 15GB afgetrokken worden. Je kunt vanaf dit moment dus nog 15GB toevoegen of er gewoon voor kiezen om een abonnement te nemen. In vergelijking met de bovenstaande opties is Google Foto’s namelijk helemaal niet zo duur. Blijf je dus bij het platform? Dan betaal je ten eerste helemaal niet zoveel geld en bespaar jij jezelf de moeite van het overzetten van foto’s.

Google Foto’s maakt morgen een einde aan onbeperkte gratis opslag

Benieuwd hoeveel het upgraden van je Google-account precies kost? Lees dan zeker even het artikel hierboven!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!