5 manieren om e-mails van oplichters te herkennen

Apps Jeroen Kraak 12 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Wekelijks hoor je wel dat een bepaalde site is gehackt. Bij de buit kunnen ook jouw gegevens zitten. Wij vertellen je waar je op moet letten zodat je geen slachtoffer wordt van oplichters.

Hackers worden steeds vernuftiger. Ze weten dan ook regelmatig sites te hacken die niet goed beveiligd zijn. Het gaat ze vaak vooral om de gegevens van gebruikers, die ze vervolgens kunnen verhandelen op het dark web. Die data worden juist weer gekocht door oplichters die jou weer willen hacken. Door jouw e-mailadres en andere gegeven zoals je geboortedatum en bankrekeningnummer en bijvoorbeeld jouw nummerbord kunnen ze geloofwaardige mails opzetten.

Zo doen ze bijvoorbeeld alsof ze van de bank zijn of van het Centraal Justitieel Incassobureau, hopend dat jij ze geloofd. Vaak staat daarin een link die je leidt naar een site waar je een betaling moet doen of inloggegevens moet invoeren op een nep site, zodat zij die kunnen gebruiken en zich kunnen verrijken.

Het ontdekken van een e-mail van oplichters

Hier volgen een aantal tips waar jij op kunt letten. Zo heb je snel door dat het niet je bank of een bedrijf is waar je klant bent, maar dat het oplichters zijn. Nou, daar komen ze.

Afzender van de e-mail

Krijg je een e-mail waar je over twijfelt dat er misschien oplichters achterzitten? Check dan het e-mailadres. Vaak klopt deze niet met de website waarvan de mailer claimt dat hij is? Dan is het dus foute doel. Soms zijn oplichters wat vernuftiger en kiezen ze een naam die er heel erg op lijkt. Dan is een i bijvoorbeeld een l.

Let ook op van welk bedrijf een e-mail komt. Als je een e-mail krijgt van de Rabobank, terwijl je bij ING zit, weet je dat het niet in de haak is.

Link in de e-mail

Krijg je een mail van oplichters? Dan zit er waarschijnlijk een link in waar je op moet drukken. Check die url. Dat doe je door er met de muis overheen te gaan. Let net zoals bij een e-mailadres goed op of er geen foute naam gebruikt.

Taalgebruik van oplichters

Oplichters worden steeds slimmer en zullen deze fout niet maken. Als je wel een taalfout ziet, kun je er echter van op aan gaan dat het niet van een bedrijf zelf afkomt.

Inhoud

Oplichters hebben vaak geen geduld. Ze zullen in een e-mail dan ook proberen je te pushen tot een actie die je zo snel mogelijk moet doen. Op die manier proberen ze de ontvanger onzeker en angstig te maken waardoor er sneller beslissingen gemaakt moeten worden zonder er rustig over na te denken. De toon is dan eigenlijk ook nooit vriendelijk.

Check dubbelcheck

Denk je dat een e-mail echt is, maar twijfel je toch? Neem dan contact op met het bedrijf of instelling die de verzender is. Doe dat niet via het telefoonnummer want in de e-mail staat, maar zoek op de officiële site van het bedrijf naar het telefoonnummer. Zo weet je zeker of het allemaal klopt. Bel nooit naar het nummer in de e-mail zelf. Dit kan ook een scam zijn. Cybersecuritybedrijf Kaspersky waarschuwde vorige maand al voor die methode.

Wil je meer informatie over oplichting via e-mail? Check dan ook eens de Fraude Helpdesk. Daar kun je ook e-mail van oplichters melden. Daar staan ook de laatste manieren die criminelen gerbuiken. Zo ben je dubbel gewaarschuwd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen