Proton Mail is het ideale alternatief voor Gmail van Google

Apps Sam Dille 17 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Gmail is een immens populaire e-maildienst. Maar de service heeft zo zijn mankementen. Een goed alternatief is daarom geen overbodige luxe. Maak kennis met Proton Mail.

Google is regelmatig het middelpunt in de discussie rondom online veiligheid. De gigant heeft de persoonsgegevens van miljoenen gebruikers in handen, en gaat daar niet altijd even zorgvuldig mee om. Gmail is daar geen uitzondering op.

Proton Mail is een prima alternatief voor de e-mailservice van Google. De dienst werkt in grote lijnen hetzelfde als Gmail, maar beschermt je gegevens nét iets beter.

Het verschil tussen Gmail en Proton Mail

In de basis zijn Proton Mail en Gmail vrijwel identiek. Beide services bieden apps voor al je apparaten en laten je eenvoudig je inbox beheren. Waar beide diensten in verschillen, is de manier waarop ze met je gegevens omgaan.

Het bedrijf beweert dat het ‘de enige e-maildienst is die echt gratis is’. Want met Gmail betaal je met je privacy. In tegenstelling tot Proton Mail is het bedrijfsmodel van Google afhankelijk van advertenties.

Proton Mail maakt gebruik van end-to-end-encryptie. Dit betekent dat alle mails versleuteld zijn, en niet door derden kunnen worden gelezen. Zelfs niet door Proton Mail zelf. Gmail maakt geen gebruik van end-to-end-versleuteling.

Proton Mail
De veilige e-maildienst (Afbeelding: Proton Mail)

Zo blijven jouw gegevens veilig

Om je account veilig te houden, hebben zowel Proton Mail als Gmail tweestapsverificatie. Naast je eigen wachtwoord, voer je dan een unieke code in die naar je telefoon wordt gestuurd.

Maar Proton Mail gaat nog verder en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties, zoals biometrische verificatie, om je inbox te beschermen tegen hackers. In plaats van een wachtwoord of pincode te gebruiken, maak je dan gebruik van unieke lichaamskenmerken, zoals je vingerafdruk, gezicht of iris.

LG smart-tv's makkelijk doelwit voor hackers: dit doe je er tegen
Dikke middelvinger naar hackers! (Afbeelding: Jung Jaegu/Netflix)

Proton Mail gelooft in de waarde van transparantie. Daarom zijn alle apps van het bedrijf open source, zodat iedereen kan controleren wat de medewerkers allemaal uitspoken. Op die manier kan het bedrijf niet liegen over het uitwisselen van persoonsgegevens.

Andere services van Proton Mail en Gmail

Proton Mail biedt, net als Gmail, verschillende apps om zaken mee te organiseren. Zo heb je keuze uit onder andere Proton Calendar, Proton Drive en Proton Pass. Ook deze apps zijn voorzien van end-to-end. Dat is anders bij Google, die toegang heeft tot al je gegevens.

Proton Pass houdt je wachtwoorden veilig en biedt hide-my-email aliassen om je identiteit te beschermen. En als je verbinding maakt met Proton VPN, kun je gecensureerde websites deblokkeren en je online activiteiten privé houden.

Zowel Proton Mail als Gmail bieden handige functies om je e-mail georganiseerd te houden. Je kunt regels instellen om je e-mail automatisch in mappen te sorteren of labels toe te passen.

Beide platforms bieden ook de mogelijkheid om berichten ongedaan te maken en te plannen, waarschuwingen te ontvangen voor vergeten bijlagen, automatische antwoorden in te stellen wanneer je weg bent en nog veel meer.

Ben jij enthousiast?

Proton Mail is in de basis een gratis service, maar wel met een beperkte opslagruimte. De gratis versie biedt tot 1 GB versleutelde opslag. Als je extra opslagruimte en premiumfuncties wilt, beginnen betaalde abonnementen bij 3,99 euro per maand voor 15 GB.

Proton Onbeperkt biedt je 500 GB opslagruimte, drie aangepaste domeinen, onbeperkte verberg-mijn-e-mailaliassen en alle functies van andere Proton-services. Hier betaal je 9,99 euro per maand voor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen