Daniel Koster
Daniel Koster Gadgets 8 aug 2018

Vijf mythes van de smartphonebatterij uitgelegd én weerlegd

Waar het type batterij dat in je telefoon zit door de jaren heen flink is veranderd, zijn de mythes over deze batterijen onveranderd gebleven. En we blijven in sommige mythes nog vol overtuiging geloven, terwijl dat helemaal niet meer nodig is. Vandaar dat wij vijf mythes voor jou op een rijtje hebben gezet én je vertellen waarom ze niet meer waar zijn!

1. Je moet je batterij helemaal leeg laten lopen voordat je ‘m oplaadt

De batterij van vroeger was niet zo slim en kon zijn volledige capaciteit ‘vergeten’. Om dit tegen te gaan moest je je batterij helemaal naar nul procent laten aflopen voordat je ‘m weer aan de lader legde. Dat is echter allang niet meer zo. Lithium ion-batterijen vergeten niets en laden ook op een andere manier op. De batterijen zien namelijk één cyclus wanneer zij honderd procent zijn opgeladen.

Wanneer jij je mobiele telefoon aan de lader legt als-ie nog 25 procent is opgeladen, dan wordt-ie dus 75 procent opgeladen wat de batterij niet als een volledige cyclus ziet. De volgende keer dat je ‘m oplaadt maakt-ie dus pas de cyclus vol. Zodoende kan het meerdere dagen duren voordat je een volledige cyclus volbrengt. Wat wel gebeurt is dat de batterij elke keer dat je ‘m oplaadt iets minder kan opslaan. Echter houden de batterijen van Apple bijvoorbeeld altijd ten minste tachtig procent van de laadtijd over.

Het is trouwens, om de mythe helemaal te ontkrachten, zelfs slecht voor je batterij om ‘m elke keer helemaal op te gebruiken. Dit telt-ie namelijk elke keer als een volledige cyclus en dat is niet goed voor de batterij. Je kunt beter voor de gulden middenweg gaan.

Dit houdt in dat je je mobiel één keer per maand volledig laat leeglopen. Er gaat namelijk met elke oplaadbeurt een klein beetje opslag verloren en daarom moet je ‘m elke maand een keertje helemaal leeg laten lopen zodat-ie weer weet hoeveel zijn opslag op dat moment is. Heb je af en toe dat je mobiele telefoon opeens leeg is terwijl je net nog twintig procent had? Dan ligt dat hieraan! Even helemaal leeg laten lopen dus.

2. ‘s Nachts aan de lader laten liggen van je telefoon is slecht

Het zou slecht zijn voor je batterij om ‘m (bijvoorbeeld ‘s nachts) langdurig aan de lader te leggen. De batterij zou kunnen oververhitten wat uiteindelijk tot minder capaciteit (en in extreme gevallen tot explosiegevaar) zou kunnen leiden. Dit is echter niet het geval. De smartphones, laders en batterijen zijn slimmer geworden en weten daardoor beter met het langdurig aan de lader te zitten om te gaan.

Maar je moet je telefoon niet vierentwintig-uur-zeven aan de lader leggen, dat is ook weer niet goed voor de batterij. En het is hier ook wel goed om te noemen dat je smartphone over het algemeen twee tot drie jaar meegaat. Ook batterijen kunnen niet je hele leven mee en dat is nou eenmaal zo. Echter gaan ze over het algemeen met redelijk gemak wel een jaartje of drie mee. Maak je dus niet teveel zorgen om je batterij en hoe lang die het uithoudt.

3. Door applicaties af te sluiten gaat je batterij langer mee

We zien smartphones als kleine laptops en denken daarom dat ze hetzelfde werken als laptops. Als je op een laptop veel tegelijk aan hebt staan merk je dat je batterij sneller leegloopt. Dit werkt bij smartphones anders. Als je op iOS een app weg klikt dan wordt-ie als het ware bevroren. De applicatie doet dan niets. Het afsluiten van al die apps kost daarentegen juist batterij en CPU, en het opstarten ervan ook.

Ditzelfde geldt voor Android en andere mobiele besturingssystemen. Wat wel werkt is het uitschakelen van applicaties die data op de achtergrond gebruiken. Dit kost namelijk wél batterij (en ook data). Neem je e-mail die de hele tijd automatisch blijft verversen, of WhatsApp. Dit zijn apps die blijven herladen en die werkelijk waar desastreus zijn voor je batterijleven!

4. Je moet enkel officiële opladers gebruiken voor je telefoon

Smartphonefabrikanten willen uiteraard dat je hun officiële laders gebruikt. Maar naast de reden dat dit geld in het laatje brengt (bij smartphonefabrikanten) is hier verder geen enkele reden voor. Ja; goedkope laders van drie euro zijn niet zo goed voor je apparaat. Goedkope laders geven vaak minder of meer energie af dan ze stellen of variëren tijdens de oplaadbeurt erg, wat niet goed is voor je telefoon. Maar alternatieven van bekende merken die de helft van de prijs zijn kun je prima gebruiken.

Het is daarbij wel zo dat de verschillende laders verschillende laadtijden hebben, maar dat heeft verder geen effect op de levensduur van je batterij. Zelfs als er verschillen in ampère zijn maakt dat niet uit. Je batterij is slim genoeg om het juiste aantal energie te pakken.

5. Uitschakelen van Bluetooth, Wifi en locatie services is goed voor je batterij

Het uitschakelen van basisinstellingen zoals Bluetooth, Wifi enzovoorts haalt bijna niets uit op je batterijduur. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een onderzoek van MacWorld. Zij schakelden de vliegtuigstand in waarbij deze zaken werden uitgeschakeld. Wat bleek, de mobiele telefoons gingen slechts een half uur meer mee.

Dit is een verschil met vroeger waar deze basisdiensten veel energie opslokten. Nu is dat niet meer het geval. Dit geldt ook voor het delen van je locatie. Wat echter wel data en energie opslokt is het constant delen van je locatie. Maar de uiteindelijke schuldige van het leeglopen van je batterij is je scherm. Dit is dé grootverbruiker per uitstek die je batterij snel kan leegtrekken!

Check ook hoe de batterij van je smartphone het langst mee gaat, of wordt jaloers met deze batterij die je toestel binnen dertig seconden oplaadt.

Reageer op artikel:
Vijf mythes van de smartphonebatterij uitgelegd én weerlegd
Sluiten