5 Nederlandse bedrijven die de show in Las Vegas wisten te stelen

Tech Mark Hofman 9 jan 2023
Leestijd: 5 minuten

CES 2023 staat vol met internationale bedrijven die hun meest recente technologieën laten zien. Maar wat heeft Nederland te bieden? WANT-hoofdredacteur Mark Hofman ging op onderzoek uit en zet vijf imposante innovaties voor je op een rij.

Amerikanen zijn trotser dan trots om Amerikaan te zijn. Ze janken bij het volkslied, dragen de vlag praktisch bij ieder outfit én genieten van alles wat uit hun land komt. Dat kunnen wij Nederlanders natuurlijk ook. Niet om ze na te doen, maar oprecht omdat we trots zijn op wat we als klein kikkerlandje bereiken.

CES 2023: 5 Nederlandse bedrijven om in de gaten te houden

Het is niet voor niets dat er een gedeelte van CES 2023 volledig overgenomen wordt door Nederlanders. JUICHEN, zou ome Louis zeggen. Daarom ben ik als een dolle dwaas, met het volkslied in het achterhoofd, naar Eureka Park (Las Vegas) gereden en checkte ik vijf Nederlandse bedrijven die je wat mij betreft goed in de gaten moet houden.

Het ding van CES 2023 is overigens dat het niet alleen maar draait om consumentenelektronica. Er zijn ook veel innovaties en oplossingen die bedoeld zijn voor de zakelijke markt. Een heerlijke combinatie die in deze lijst goed terug te zien is.

#1 Naya: het ideale toestenbord voor PC, Mac en iPad

Las Vegas, CES 2023, Nederlandse
Viel ook goed in de prijzen (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Naya is een Nederlandse startup die een modulair toetsenbord op de markt wil brengen. Eentje waarmee het bedrijf het anders aanpakt dan anderen. Dit is namelijk een model dat in tweeën verdeeld is.

Niet zonder reden, want het toetsenbord is te verrijken met verschillende modules. Hierdoor is hij uitstekend te gebruiken met bijvoorbeeld Photoshop, Premiere Pro of andere creatieve programma’s voor zowel Windows als Mac en iPad.

Las Vegas, CES 2023, Nederlandse
Pittige module (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Met die modules kun je bijvoorbeeld brushes in Photoshop makkelijker aanpassen of de kleurcorrectie van je video in Premiere Pro regelen.

De Naya Create, zoals het product heet, heeft op dit moment nog crowdfunding nodig. Het is de bedoeling dat hij in het derde kwartaal van 2023 op de markt verschijnt.

#2 CES 2023: OneThird to the rescue

Las Vegas, CES 2023, Nederlandse
Wat iedere supermarkt nodig heeft (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Wie wel eens een avocado in een supermarkt heeft gekocht, weet hoe verschrikkelijk lastig het kan zijn om een goede uit te kiezen. Of je koopt er eentje die zachter is dan een wolk óf je koopt een rots.

Gelukkig is het Nederlandse bedrijf OneThird van plan om daar iets aan te doen. Tijdens CES 2023 laat het namelijk een scanner zien die in menig supermarkt gehangen kan worden.

Las Vegas, CES 2023, Nederlandse
Prima te eten! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Wat het doet? Simpel! Het checkt vrij snel de kwaliteit van de avocado en vertelt je precies wat de staat is. Zo weet je of hij rijp is of dat je hem beter even in de schappen kunt laten liggen.

Uiteraard werkt dit alles niet alleen met avocado’s. OneThird zorgt ervoor dat je allerlei soorten fruit kunt scannen op kwaliteit. Ik kan niet wachten tot het in de Nederlandse supermarkten hangt.

#3 Bubty: de perfecte hub voor freelancers

Bubty is een Nederlandse startup die voornamelijk interessant is voor bedrijven. Specifiek degene die veel met freelancers werken. Een trend die dankzij covid-19 is opgedoken en de komende jaren alleen nog maar meer zal groeien.

Bubty zorgt ervoor dat je als werkgever weinig omkijken hebt naar het administratieve deel van de samenwerking. De software houdt precies bij hoeveel uren er gewerkt zijn, welke bedragen daarbij horen en of beide partijen zich aan de (wettelijke) afspraken houden.

Las Vegas, CES 2023, Bubty, Nederlandse
De mannen van Bubty (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Misschien niet heel interessant voor Jan en alleman, maar voor heel veel partijen die met freelancers werken wel echt een doorbraak. Overzichtelijker dan dit lijkt het tot op heden nog nooit geweest te zijn.

Als iemand die veel met freelancers werkt vind ik de oplossing ontzettend interessant. Dat één van mijn beste vrienden (zandbakbuddies op de basisschool) op de beurs in Las Vegas zijn verhaal stond te doen is een ontzettend mooie bijkomstigheid. Beetje trots mag altijd, toch?

#4 CES 2023: Crdl

Las Vegas, CES 2023, Nederlandse
Raak het aan en ervaar het zelf (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Persoonlijk had ik niet verwacht dat ik één van de meest imposante innovaties op de laatste dag van CES 2023 tegen zou komen. Toch gebeurde dat.

Crdl is een ongelofelijk indrukwekkend product dat bedoeld is om te blijven communiceren met mensen met dementie. Door aanrakingen speelt Crdl geluiden af die de patiënt terug kan brengen naar herinneringen. Elke aanraking stimuleert een ander geluid.

Las Vegas, CES 2023, Nederlandse
Indrukwekkend (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Hierdoor is het een stuk makkelijk om het gesprek met iemand aan te gaan, wat voor veel familie’s (en de patiënten zelf) ongelofelijk fijn is.

Crdl viel tijdens CES 2023 al in de prijzen, maar verdient wat ons betreft nog veel meer aandacht. Binnenkort dus meer.

#5 iTapToo: frisdrank, maar dan gezond en groen

Las Vegas, CES 2023, Nederlandse
Dit is een klein schaalmodeltje, ze zijn groter hoor (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Het bedrijfsleven leunt ontzettend veel op technologie en daar heb jij als werknemer dan ook wat aan. Zo bewijzen de mensen van iTapToo.

Veel bedrijven in Nederland staan vol met drankautomaten vol met frisdranken. Niet heel goed voor de gezondheid en door het gebruik van plastic of blikjes al helemaal niet goed voor het milieu.

iTapToo brengt daar verandering in. De machines zijn voorzien van gezonde frisdranken (waterbasis met calorie-arm siroop) die je in je eigen fles, glas of beker inschenkt.

Zo blijf jij lekker water drinken, raak je het niet snel zat en doe je ook nog een beetje je best voor het milieu. Wat wil je als mens nog meer (zeg ‘normale cola’ en ik gooi mijn pantoffel naar het raam).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen