Waarom het kopen van een refurbished smartphone een verdomd goed idee is

Smartphones Mark Hofman 25 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Steeds meer mensen gaan het nut van een refurbished smartphone inzien. In het afgelopen jaar zijn de verkoopcijfers van de tweedehands modellen met 4,5% gestegen, waardoor 15% van alle verkochte toestellen nu tweedehands zijn. Iets dat voornamelijk voor Apple (iPhone) en Samsung (Android) goed uit lijkt te pakken.

Naar aanleiding van cijfers van onderzoeksbureau Counterpoint wordt duidelijk dat er vooral iPhones en Samsung-smartphones over de toonbank vliegen. Voornamelijk in India en Latijns-Amerika waren de toestellen het afgelopen jaar flink in trek.

Refurbished iPhone Android-smartphone
De cijfers (Afbeelding: Counterpoint)

Waarom je voor een refurbished smartphone moet gaan

Of het nu komt door chiptekorten of de hoge adviesprijzen: Refurbished smartphones zijn in trek. Zoals je terug kunt zien in de verkoopcijfers grijpen steeds meer mensen naar de toestellen, maar wat voor een voordeel haal je daar nu precies uit?

Om je een goed idee te geven van wat refurbished smartphones precies zijn, en wat voor een voordelen ze met zich meebrengen, zetten we een aantal feiten op een rijtje.

#1 iPhone en Android-smartphones voor een prikkie

Het is geen geheim: iPhone en Android-smartphones zijn anno 2022 ontzettend duur. Natuurlijk heb je goedkopere opties, maar voor de vlaggenschepen ben je al snel meer dan €1000 kwijt. Gekkenwerk. Daarom is het kopen van een refurbished smartphone het alleen al waard.

De smartphones zijn namelijk een stuk goedkoper dan de nieuwe modellen. Niet alleen handig als je gebonden bent aan een budget, maar ook als je bijvoorbeeld een tweede toestel nodig hebt. Voor een refurbished iPhone 12 betaal je al snel €926 in plaats van €1226, waar je voor een Samsung Galaxy S21 geen €929, maar €575 aftikt.

iPhone 13 groen
iPhone 13 (Afbeelding: Apple)

#2 Zo goed als nieuw

Het verschil tussen refurbished smartphones en tweedehands toestellen is vaak de kwaliteit. Waar je bij een tweedehands toestel het vaak met de oorspronkelijke componenten moet doen, zijn die eerste negen van de tien keer zo goed als nieuw.

Dat heeft te maken met het feit dat een refurbished iPhone of Android-smartphone volledig gecontroleerd wordt. Mocht het nodig zijn kan de batterij, of een ander onderdeel, dus vervangen worden. Daarnaast worden de smartphones vaak helemaal schoongemaakt, de gegevens van de vorige gebruiker compleet gewist en voorzien van de meest recente software. Je zit dus helemaal goed!

#3 Refurbished smartphones hebben garantie

Een groot voordeel van refurbished smartphones is vaak de garantie. Iets dat je bij de aanschaf van een tweedehands toestel, bijvoorbeeld via Marktplaats, niet hebt. Dat heeft te maken met het feit dat je de iPhone of Android-smartphone bij een officieel verkooppunt koopt. De lengte van de garantie is bij iedere webshop anders. Bij de één krijg je een jaar garantie, de ander twee jaar en in sommige gevallen zelfs drie jaar.

Ideaal, want zodra je telefoon onverwachts kapotgaat kun je de boel (vaak kosteloos) laten repareren.

Samsung Galaxy S21 review
Phantom Violet (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#4 iPhone en Android-smartphones met weinig problemen

Het is geen garantie, maar refurbished iPhone en Android-smartphones kunnen betrouwbaarder zijn dan nieuwe toestellen. Dat heeft te maken met het feit dat de software al maanden, soms jaren, gebruikt en getest is. Bij nieuwe smartphones komt het regelmatig voor dat dit soort zaken eerst nog goed doorontwikkeld moeten worden.

#5 Goed voor het milieu

Het grootste voordeel van een dergelijke telefoon is natuurlijk zijn duurzaamheid. Wie voor deze optie kiest kan genieten van nieuwigheid, zonder dat hij of zij daar het milieu aanzienlijk mee belast. In sommige gevallen zijn er wel nieuwe onderdelen nodig om een refurbished iPhone of Android-smartphone te verkopen, maar dat weegt nog altijd minder zwaar dan de productie van een hele nieuwe.

Deze Nederlandse smartphone kan je zelf makkelijk repareren

Wie voor groen wilt gaan en de beste keuze wilt maken, kan dus beter met een refurbished model aan de haal gaan dan met een gloednieuw model.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen