Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Elektrische fietsen 25 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

5 redenen waarom je een elektrische fiets aan moet schaffen

De aanschaf van een elektrische fiets is niet een beslissing die je over een nacht ijs neemt. E-bikes kosten namelijk minimaal zo’n 1000 euro.

Schrikt de hoge prijs je af? Dan moet je misschien wat meer te weten komen over de voordelen van deze snelle fietsen. Hieronder vind je vijf redenen die de grote uitgave wellicht waard zijn.

1. Een e-bike maakt fietsen (nog) gemakkelijker

Het grootste voordeel van de elektrische fiets, en wellicht de belangrijkste reden om er een te kopen, is dat hij fietsen enorm makkelijk maakt. Een ritje op een dergelijke fiets voelt alsof je continue de wind in je rug hebt. En daar heeft nog nooit iemand over geklaagd. Stap op een e-bike, trap een paar keer in de rondte, en je voelt direct hoe lekker dit fietst. Zelfs wanneer je fietsen normaliter niet zwaar vindt, is het verschil niet te ontkennen.

De extra power die de elektrische fiets je geeft voelt heel natuurlijk. Je hebt de snelheid onder controle met je voeten. Net als je tijdens ‘gewoon’ fietsen ook doet. Alleen accelereert een e-bike sneller en gemakkelijker dan een gewone fiets.

VanMoof S2 en X2 elektrische fiets
De VanMoof S2 en X2 elektrische fiets (Afbeelding: VanMoof)

2. Snelheid

Ondanks dat op dit moment het leven op de weg op een iets lager pitje staat, zijn Nederlanders over het algemeen een druk volk. We racen het liefst zo snel mogelijk naar de supermarkt, naar vrienden en naar ons werk. Waarom? Efficiëntie. Dat is precies iets waar de elektrische fiets je bij helpt.

Dankzij de pedal assist kun je, afhankelijk van het type elektrische fiets dat je hebt, een maximale snelheid behalen van 25- of 45 kilometer per uur. Afhankelijk van hoe snel je normaliter fietst en de afstand die je moet afleggen kan de e-bike je dus wat extra minuten tijd winnen.

Gocycle elektrische vouwfiets
Gocycle’s GX elektrische vouwfiets (Afbeelding: Gocycle)

3. Een elektrische fiets voor een gezondere levensstijl

(Sportief) fietsen op een e-bike wordt vaak gezien als valsspelen. Je hoeft namelijk minder inspanning te leveren om van A naar B te komen. Toch kun je niet zeggen dat elektrische fietsen niet goed zijn voor je fitheid.

Wetenschappelijk onderzoek wijst namelijk uit dat Europese e-bike gebruikers meer beweging per week krijgen dan wie op een gewone fiets fietst. De e-bike maakt de drempel namelijk voor veel mensen lager om toch de fiets te pakken dan de auto. In de onderzoeksresultaten is te lezen dat mensen met een elektrische fiets vaak langere afstanden afleggen en ook vaker de fiets pakken. Ook hebben veel e-bike eigenaren ook nog een gewone fiets die ze regelmatig gebruiken. Elektrische fiets-gebruikers afschrijven als lui is dus niet zo zwart-wit te zeggen.

Toch is het ook niet zo zwart-wit te zeggen dat e-bikes daadwerkelijk helpen om fitter te worden. Dit ligt eraan hoe regelmatig je hem gebruikt. Als je er een hebt maar hem laat verstoffen in de garage dan doet dit uiteraard niks voor je winter body. Volgens de cijfers uit bovengenoemd onderzoek doet de e-bike wel degelijk iets voor je activiteit. Er zijn verschillende sportieve elektrische fietsen te koop die je nóg een extra duwtje in je rug geven. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische racefiets, een elektrische hybride fiets en een elektrische mountainbike.

Elektrische fiets Mountainbike Yamaha
Elektrische fiets Mountainbike Yamaha (Afbeelding: Yamaha)

4. Een e-bike duur? Bespaar juist geld

Een goede elektrische fiets kost je al snel meer dan 1500 tot 2000 euro. Daardoor is de aanschaf van een e-bike een flinke hap uit je bankrekening. Wie bij deze aankoop in de toekomst durft te kijken ziet echter dat deze dure aankoop op lange termijn geldbesparend is. Tenminste, als je hem frequent in plaats van je auto of motor gebruikt.

Het is lastig te zeggen hoe veel geld een e-bike je kan besparen. Dit is volledig afhankelijk van de afstand die je er mee aflegt en het type e-bike dat je koopt, en de kosten die je anders maakte voor je (dagelijkse) autoritjes.

Mavaro Neo Elektrische fiets
Mavaro Neo Elektrische fiets (Afbeelding: Cannondale)

5. De elektrische fiets kan je auto vervangen

Zoals hierboven ook al aangestipt kan de e-bike een goede vervanger zijn voor je auto voor bijvoorbeeld een ritje naar je werk of naar familie. Naast dat dit op lange termijn misschien geld bespaart, heeft het ook een directer effect: het bespaart schadelijke CO2-uitstoot die je met een autorit de lucht in blaast.

Natuurlijk is het fabriceren van e-bikes niet geheel groen. De meeste onderdelen van e-bikes zijn hetzelfde als die van de gewone fiets, maar het maken van de accu roept wel wat extra vragen op. Dat komt voornamelijk doordat de meeste accu’s niet worden gefabriceerd voor langdurig gebruik: ze hebben vaak een levensduur van 1 tot 3+ jaar. Toch weegt dit niet op tegen de schade die autorijden aanricht aan het milieu. Met iedere autorit die je vervangt door een rit op je elektrische fiets verklein je jouw voetafdruk.

Zie je deze voordelen wel zitten? Check dan hier welke 5 fouten je niet moet maken bij je aankoop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!