5 meesterlijke tips om je elektrische auto tegen de hitte te beschermen

Tech Dennis Mons 12 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Als je een elektrische auto hebt vliegen de tips je doorgaans om de oren. Al zorgt deze hitte er wel voor dat er een aantal zaken zijn waar je aan moet denken. Dennis veegt het zweet van zijn voorhoofd en pent een snikheet artikel vol handige tips voor je vierwieler met stekker.

Hitte kan voor de mens niet alleen fijn, maar ook zeker onplezierig zijn. Dat laatste geldt zonder twijfel ook voor apparatuur. Zo ook je elektrische auto die je, met behulp van aan aantal handige tips, wel een beetje kan ontzien.

Hitte en een elektrische auto zijn geen grote vrienden

Een elektrische auto is niet bepaald een fan van koud weer, maar hitte heeft ook niet bepaald een goede invloed op je auto. Met deze vijf tips maak je het je wagentje een stuk makkelijker.

1. Laadt langzaam op

Hoe verleidelijk ook: het is geen goed idee om op je batterij op volle snelheid op te laden tijdens hitte. De batterij raakt namelijk razendsnel oververhit. Een onderzoek door de Tsinghua University in China wees uit dat snel opladen tijdens warm weer ervoor zorgt dat je batterij zeer snel zijn kwaliteit verliest.

Ook is het volledig opladen van je auto tijdens warm weer geen goed idee. Het zorgt er wederom voor dat je batterij veel te heet wordt.

2. Opladen met handige automatische functies

Menig elektrische auto heeft verschillende modi voor het opladen. In veel gevallen kun je instellen dat de manier waarop je laadt met bepaalde weertypen automatisch aangepast wordt.

Deze elektrische auto vliegt én is goedkoper dan een Jaguar I-Pace
De Jaguar I-Pace. (Afbeelding: Ivan Kazlouskij)

De instelling zorgt ervoor dat de interne temperatuur van de auto goed bewaakt wordt. Het speelt zelfs in op aanstaande temperaturen. Als het bijvoorbeeld weet dat het gaat vriezen, zal het de auto alvast opwarmen.

In het geval van een flinke hitte koelt de auto van tevoren af door de airco aan te zetten. Hierdoor heb je niet alleen een plezierige rit, maar de auto zal ook beter presteren.

3. Zoek schaduw voor je elektrische auto

Het is bijna te simpel voor woorden, maar de beste oplossing is om gewoon schaduw te zoeken voor je auto tijdens deze hitte.

Zorg er dus voor dat je ergens een garage, of desnoods een flinke boom, vindt.

4. Probeer minder apps te gebruiken

Hitte vergt een hoop van de batterij van je elektrische auto. Het is dan ook verstandig om zorgvuldig om te gaan met de hoeveelheid apps die je gebruikt. Net als je mobiele telefoon gaat je auto flink opwarmen bij het gebruik van meerdere apps.

Natuurlijk kan je altijd gebruikmaken van je apps op je telefoon. Dus het is feitelijk af te raden om apps te gebruiken als ze in het besturingssysteem van je auto zijn ingebouwd.

5. Laat je elektrische auto deels aan staan

Een elektrische auto is slim. Het weet dus wanneer hij moet koelen en wanneer hij moet verwarmen. Het is verstandig om hem altijd aan te laten staan, of feitelijk in een slaapmodus.

Het is ondertussen ook bewezen dat een elektrische auto het beste werkt als de batterij een lading heeft van dertig tot tachtig procent. Probeer dat dan ook te balanceren bij deze hitte.

Met deze simpele tips kan je er dus voor zorgen dat zelfs in een zomerse hitte je auto gewoon alles kan geven. En nóg beter: je auto gaat er een stuk langer door leven.

Waarom de elektrische auto beter is dan een hybride-auto

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen