5 extreem veilige elektrische auto’s die je op dit moment kunt kopen

Elektrische auto's Sam Dille 5 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Moderne elektrische auto’s zijn heel veilig. Door nieuwe technieken bieden de voertuigen steeds meer bescherming op de weg. Maar welke voertuigen zijn het veiligst?

Het Insurance Institute for Highway Safety heeft de elektrische voertuigen die in 2022 op de markt kwamen uitvoerig getest op veiligheid. Na de tests koos het instituut 101 voertuigen als hun ‘Top Safety Picks’. De elektrische auto’s moesten crashtests en doorstaan. Onder andere: tests aan de voor-, bestuurders- en passagierszijde. De EV kreeg voor elke categorie een beoordeling: Goed, voldoende, matig of slecht.

De veiligste elektrische auto’s van dit moment

Maar uit al die 101 voertuigen is ook een top 5 gekomen. Deze elektrische auto’s zijn volgens de IIHS het veiligst.

1. Tesla Model 3

Volgens IIHS zijn alle Tesla Model 3’s die gebouwd tussen 2017 en 2022 zijn extreem veilig. In alle zes crashtests scoorde de Model 3 de hoogste beoordeling. Ook de botsingen tussen voertuig en voetganger zijn beoordeeld. De Tesla Model 3 van 2022 kreeg in beide categorieën een ‘goed’. De Model 3 Hearse is nog niet getest.

Hoe Tesla ervoor zorgt dat je elektrische auto minder snel gestolen wordt
Tesla Model 3 (Afbeelding: Tesla)

2. Ford Mustang Mach-E

De Ford Mustang Mach-E beschermt inzittenden met een goede opstelling van airbags en kreukelzones. Zelfs bij koud weer is het een heel veilige elektrische auto met een grote actieradius. Bij de IIHS-crashtests, bleven bestuurders- en passagiersruimte goed intact na frontale botsingen. De enige gebieden waar de Mustang Mach-E geen perfecte score had, waren de stoelankers, crashtests aan de zijkant en de koplampen. Die categorieën kregen een ‘voldoende’.

Ford Mustang Mach-E Extended Range RWD
Ford Mustang Mach-E (Afbeelding: Ford)

3. Audi E-Tron Sportback

De 2022 Audi E-Tron heeft perfecte beoordelingen voor de algehele crash, algehele zijdelingse crash en 4WD rollover. Omdat deze elektrische auto vrij zwaar is voor zijn soort, kan hij een goede ondersteuning bieden tijdens een frontale bosting.

4. Volkswagen ID.4 elektrische auto

Volkswagen’s originele Kever heeft een lange weg afgelegd. De Volkswagen ID.4 uit 2022 heeft fantastische IIHS-scores. De scores zijn allemaal ‘goed’, op twee gebieden na: grootlichtzichtbaarheid en frontale botsingspreventie.

Volkswagen ID.4
De ID.4 (Afbeelding: Volkswagen)

5. Volvo C40 Recharge

De fantastisch vormgegeven Volvo XC40 Recharge uit 2022 behoort tot een van de veiligste elektrische auto’s van dit moment. Hij heeft bochtenverlichting en scoorde perfect in bijna alle categorieën. Alleen op hoge snelheden is de EV niet bestand tegen frontale botsingen.

Volvo CX40 Recharge
Volvo XC40 Recharge (Afbeelding: Volvo)

5 elektrische auto’s die het jaar 2022 absoluut gedomineerd hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen