Mark Hofman
Mark Hofman Games 28 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

6 dingen die we nu al weten over de volgende Grand Theft Auto

De volgende Grand Theft Auto, GTA 6, stond deze week wederom in de schijnwerpers. Niet vanwege een trailer of de eerste afbeelding, maar wederom vanwege een gerucht. Het ideale bewijs dat de hype rondom deze nieuwe game ontzettend groot is.

Precies om die reden pakte Mark zijn spullen, stapte hij op zijn denkbeeldige fiets en trapte hij vol enthousiasme het internet door. Simpelweg om jou te kunnen vertellen welke belangrijke dingen we nu al denken te weten over deze gloednieuwe game.

6 dingen die we al weten over GTA 6

Als er één game is waar we al een paar jaar eindeloos over kunnen doorlullen, dan is het GTA 6 wel. Terecht, want hoe groot het genot in Grand Theft Auto V de afgelopen negen jaar was (en soms nog steeds is) kan ik niet wachten op het vervolg. Iets dat veel mensen het, gezien de ongelofelijke hunkering naar meer informatie, zonder twijfel met me eens zijn.

Maar goed, Rockstar Games is een fort. Het is lastig om informatie uit de ontwikkelaar te krijgen en daarom zijn de meeste geruchten in veel gevallen ook ontzettend vergezocht. Gelukkig zijn er een aantal die ons al wel een klein idee kunnen geven van wat de game ons eventueel kan gaan bieden.

Neem dit artikel alleen wel met een korreltje zout, want officieel bevestigd is het allemaal nog niet.

#1 Eindelijk: de game wordt gemaakt

We beginnen de lijst niet met een gerucht, maar een keihard feit. GTA 6 is officieel onderweg. Klinkt als iets dat heel logisch is, maar het is bevestiging waar we toch jaren op hebben zitten wachten. Begin dit jaar, in februari, stuurde Rockstar Games het heugelijke bericht de wereld in. De studio is officieel bezig met het ontwikkelen van de game waar fans al jaren om schreeuwen. Ein-de-lijk!

#2 GTA 6 keert terug naar Vice City

We dachten het eerst wel, toen weer niet en nu lijkt het toch weer zo te zijn. GTA 6 gaat zich hoogstwaarschijnlijk afspelen in Vice City: een alternatieve versie van Miami. We kennen de locatie uiteraard uit GTA: Vice City, maar kwamen er tot dusver nooit terug in een nieuwe game. Daar brengt het nieuwe spel dus verandering in.

Het is alleen niet helemaal zoals je denkt. Waar voorheen gedacht werd dat GTA 6 zich er volledig zou afspelen zal de stad slechts een onderdeel zijn. Het verhaal speelt zich dus waarschijnlijk op meerdere plekken af, waardoor je ook Vice City weer helemaal opnieuw kan ontdekken.

#3 Een vrouwelijk personage

Als er iets duidelijk is, dan is het wel dat GTA 6 het heel anders gaat doen dan zijn voorgangers. Waar je voorheen als speler alleen maar met mannen de wereld onveilig kon maken, is één van de hoofdrolspelers nu ook een vrouw. Iets dat nooit eerder mogelijk was in de franchise.

GTA 6 doet het helemaal anders: vrouwelijk personage steelt de show

De brengt overigens ook direct een verwachting met zich mee. Net als bij het spel uit 2013 het geval was is de kans groot dat GTA 6 je als speler wederom laat wisselen tussen verschillende personages. Voor meer info: check het bovenstaande artikel.

#4 GTA 6 krijgt onlinemodus

De vraag die ik vaak tegenkom online is: “krijgt GTA 6 een onlinemodus?”. Het antwoord op die vraag heb ik zelf natuurlijk niet, maar we kunnen er allemaal voor 99% vanuit gaan dat dit wel zo zal zijn. Het succes achter GTA: Online is de hele reden dat een game uit 2013 anno 2022 nog zo ongelofelijk veel gespeeld wordt. Het is een goudmijn voor Rockstar.

Dat andere titels als Red Dead Redemption bijvoorbeeld ook van een dergelijke functie voorzien worden zegt genoeg. Met GTA 6 kunnen we de digitale wereld, met elkaar, gewoon weer onveilig maken.

#5 Vanaf 2024 kunnen we los

Er is in de loop der jaren ongelofelijk veel gepraat over de releasedatum van GTA 6. Het feit dat je dit artikel leest is tevens ook de bevestiging dat hier officieel nog geen antwoord op is. Al kunnen we er stiekem wel vanuit gaan dat de nieuwe game nog zo’n twee jaar op zich laat wachten.

De geheime James Bond-game van GTA 6-maker Rockstar die nooit kwam
(Afbeelding: Rockstar)

Zo verwacht Rockstar tussen april 2023 en maart 2024 een omzet van 89 miljoen dollar, een financiële groei van 14% en ligt de focus volledig op de next-gen consoles. Die laatste zijn op dit moment nog steeds ontzettend lastig te krijgen, waardoor nog niet iedere gamer voorzien is. De kans dat de ontwikkelaar wacht tot het overgrootte deel over één van de consoles beschikt is best groot. Waar 2023 nog een beetje vroeg aanvoelt, denk ik persoonlijk dus dat een jaartje of twee wachten dichter bij de realiteit ligt.

#6 Grafisch indrukwekkender dan ooit

Grand Theft Auto V was voor zijn tijd al een grafisch hoogstandje en de vervolg game zal daar zonder twijfel op voortborduren. Dat is geen gok, maar inmiddels al zo goed als werkelijkheid. Tijdens de Game Developers Conference 2021 sprak Rockstars Tobias Kleanhous over het gebruik van AI technologie. Hierdoor kan de studio grote verbeteringen doorvoeren en een hogere kwaliteit behalen.

Rockstar Games doet eindelijk wat we willen: volle focus op GTA 6!

Als je op dit moment al kunt genieten van games op de PlayStation 5 of Xbox Series X/S, zet je dan maar schrap!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!