7 redenen om bij je reseller te blijven kopen

Apple Koen van Tongeren 2 mrt 2012
Leestijd: 6 minuten

Met de komst van de Apple Store in Amsterdam krijgen de bestaande Premium en Authorised Resellers er een beduchte concurrent bij. Eerder bespraken we al zeven voordelen aan zo’n Apple Store. Menig OMT’er in de randstad zal vanaf nu dan ook minder te zien zijn bij zijn eigen vertrouwde reseller.

Zijn de bestaande Apple-verkooppunten in Nederland dan ten dode opgeschreven? Nee, want er zijn redenen genoeg om te blijven kopen bij je eigen vertrouwde Apple Authorised Reseller of Apple Premium Reseller. We zetten er zeven voor je op een rij.

1. Koop lokaal
In deze tijd van crisis is het belangrijk dat we geld blijven uitgeven, althans, zo vindt onze regering. Iedereen die op school economie in zijn of haar pakket had, weet dat het multiplier-effect hierbij belangrijk is. Als jij iets uitgeeft in een winkel, kan de winkelier daar weer brood van kopen waardoor de bakker weer melk kan kopen etcetera.

Koop jij je Apple-gadgets in de officiële Apple Store dan worden daar uiteraard alle medewerkers van betaald maar de winst verdwijnt linea recta in de oneindige oceaan van 100 miljard dollar die Apple in kas heeft. Premium en Authorised Resellers zijn echter eigendom van Nederlandse ondernemers die hun winst, als het goed is, ook weer investeren in de Nederlandse Economie. Wil jij ons land dus snel uit de economische crisis helpen? Koop je nieuwe iPad dan zometeen lekker lokaal.

Steun de lokale economie

2. persoonlijke band
Met 300 medewerkers is de Amsterdamse Apple Store een onderneming van formaat. Het zal je niet snel gebeuren dat je moet wachten om geholpen te worden, of het nu is om iets te kopen of om ondersteuning te krijgen. Het zal echter net zo goed niet snel gebeuren dat je een volgende keer met dezelfde blauw-T-shirt-dragende specialist of Genius te maken krijgt. Een band opbouwen met een medewerker waar je vertrouwen in hebt is moeilijk. Apple heeft liever dat je een relatie met de producten opbouwt dan met de verkopers ervan.

Zelfs de grootste APR’s hebben een overzichtelijk personeelsbestand. De kans is dus groot dat de medewerker die je de vorige keer zo goed geholpen heeft je de volgende keer weer van dienst kan zijn en je waarschijnlijk dan nog kent. Persoonlijk contact, wie wil dat nu niet? Je vindt het eerder bij je lokale reseller dan in de grote anonieme Apple Store.

Het team van Ivizi: de buren die je kent

3. onderhandelen
Bij Apple houden ze van helderheid. Dat vind je letterlijk terug in het minimalistische en doorzichtige uiterlijk van de Apple Stores, maar ook figuurlijk in de prijzen. Je betaalt wat er op het prijskaartje staat, niets meer, maar ook zeker niets minder. Het proberen om iets van de prijs af te halen zal een vruchteloze onderneming worden.

Nu is er geen sprake van koehandel bij een Apple Premium Reseller of Apple Authorised Reseller. Doorgaans betaal je ook daar gewoon de adviesprijs voor een Mac of een iPod. Toch valt er af en toe nog wel wat uit te onderhandelen, bijvoorbeeld als je al jaren een trouwe klant bent of als je flink geshopt hebt. Dit kan variëren van een bescheiden korting (houd er wel rekening mee dat de marge op Apple-producten erg laag is voor resellers) tot een gratis hoesje bij je nieuwe Mac of iPhone. Veel zal het meestal niet zijn, maar wie het kleine niet eert…

Handje-klap

4. assortiment
De Amsterdamse Apple Store heeft het grootste assortiment van alle Apple Retail Stores, zo meldt het bedrijf trots in een persbericht. Toch weten we nu al grotendeels wat er in op de planken zal staan. Het assortiment is in elke Apple Store namelijk uitgebreid maar nagenoeg identiek.

Premium en Authorised Resellers hebben meer vrijheid in het bepalen van de spullen die verkocht worden. Daarom kun je bij je lokale reseller nog wel eens verrast worden door een product dat je nog niet kende, of een goedkoper alternatief op de accessoire waar je naar zocht. Zo hebben de Premium Resellers een eigen budget-lijn hoesjes en randapparatuur die je bij de Apple Store niet tegenkomt. Daar is alleen het beste goed genoeg.

Ook accessoires die je niet in de Apple Store vindt

5. extra service
De service in een Apple Store is uit de kunst, daar is geen twijfel over. Naast de in Cupertino getrainde Geniusses die antwoord hebben op (bijna) al je vragen kun je er terecht voor workshops en demonstraties over allerlei onderwerpen. Het personeel is grondig getraind door Apple en weet precies waar jij als klant wel en niet mee geholpen mag worden.

Hoe anders is dat bij een reseller. Ook daar krijgt het personeel een training van Apple, maar de controle op de uitvoering hiervan is beperkt. Praktisch betekent dit dat een medewerker in een reseller zich meer kan permitteren dan Apple zou toelaten. Daardoor kan het gebeuren dat je bij een reseller hulp krijgt die bij een Apple Store uit den boze is. Wil jij bijvoorbeeld downgraden naar Snow Leopard, dan weet een medewerker bij een Reseller vaak nog wel een DVD’tje uit een la te toveren. Wil je een zelf-gekocht Chinees accuutje in je iPod laten zetten, dan vind je bij een reseller nog wel eens een handige jongen die het klusje in no-time voor je klaart.

Hulp bij het inbouwen van een nieuwe batterij

6. concurrentie
“Apple begint wel heel machtig te worden”. Die uitspraak hoor je al jaren regelmatig langskomen, bij je collega’s op het werk, met vrienden in de kroeg en hier in de OMT-community. Ook al worden dergelijke uitspraken vaak door doemdenkers gedaan, er valt wat voor te zeggen. Meer en meer trekt Apple de volledige verkoopketen naar zich toe. Software wordt verkocht in een eigen App Store en voor fysieke producten is er nu dus ook een eigen retail Store in Nederland.

Maak jij je ook zorgen over de toenemende macht die Apple heeft op ons consumenten? Overweeg dan om je Apple-apparatuur voortaan bij een semi-onafhankelijke reseller te kopen, in plaats van direct bij Apple, al is het maar om kenbaar te maken dat onafhankelijke verkooppunten voor jou belangrijk zijn.

Wordt Apple te machtig?

7. in de buurt
Tot slot is er nog één simpele maar elementaire reden om bij je lokale reseller te blijven kopen: hij zit in de buurt! Amsterdammers vergeten het nog wel eens, maar er is ook nog een gebied rondom de hoofdstad, genaamd Nederland. Ook hier wonen mensen en waar mensen zijn, zijn Apple-fans.

Een bezoekje aan de Apple Store mag voortaan zeker niet ontbreken tijdens een toeristisch dagje uit in Amsterdam, maar uiteindelijk is het toch handiger om voor je volgende gadgets gewoon de fiets te pakken en bij je eigen reseller langs te gaan. Je vindt er dezelfde Apple-spullen tegen identieke prijzen en mocht er iets mis mee zijn of je hebt nog eens een vraag, dan hoef je geen reis te ondernemen naar de hoofdstad, als dat geen voordeel is…

Altijd een APR in de buurt

Lees ook deel 1: 7 voordelen van een Apple Store in Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen