De 9 beste Android en iOS-apps voor een hogere productiviteit

Tech Lisanne Beijen 22 aug 2021
Leestijd: 6 minuten

Onze laptop, tablet en smartphone bieden vaak genoeg, nee, meer dan genoeg afleiding. Dat mag soms wel een tikkeltje minder. Zeker wanneer we eigenlijk een productieve (thuis)werkdag moeten hebben of veel to-do’s gedaan moeten krijgen. In deze situaties hoef je je schermen niet in een geluidsdichte kluis te stoppen, maar kun je ze juist gebruiken om productiever te zijn. Er bestaan namelijk ontelbaar veel Android- en iOS-apps die hierbij helpen.

Wie productief is krijgt meer gedaan in minder tijd. Dat betekent niet dat je harder moet werken, maar simpelweg slimmer. Hierdoor hou je uiteindelijk tijd over om met vrienden en familie af te spreken, te trainen voor een marathon, of om eindelijk eens een pottenbak-cursus te volgen. Dit zijn de 10 beste Android- en iOS-apps voor een hogere productiviteit.

First things first: Headspace

Voordat je begint met lijstjes maken van lijstjes en to-do’s opdeelt in to-do’s is het de moeite waar de app Headspace op je Android- of iOS-apparaat te installeren. Productief werken terwijl het chaos is in je hoofd is namelijk onmogelijk. Start je (werk)dag daarom goed door eerst wat tijd aan mentale gesteldheid te besteden.

Headspace is het meest bekende platform voor mindfulness. Deze app is hierdoor naast big business ook een big help voor mensen die kampen met stressgerelateerde problemen, veel ballen moeten hooghouden, en ook voor mensen die willen ‘leren’ mediteren. De app helpt daarnaast bij slaapproblemen, motivatie en meer. Een lekkere extra: hij is gratis.

Organiseer je mind: Wim Hof Method

Nog een app die helpt met je bovenkamer organiseren is de Wim Hof Methode app voor Android en iOS. Deze app leert je een bijzonder effectieve methode om innerlijke rust te realiseren. Die innerlijke rust vloeit, na veel oefening, door in je dagelijkse leven. Lees: je hebt minder moeite met stressvolle situaties, leert overzicht en rust bewaren, en leeft een gelukkiger leven.

Voor wie nog niet bekend is met de Wim Hof Method: deze methode is ontwikkeld door de levende legende Wim Hof, die ook wel ‘The Iceman’ wordt genoemd. Deze methode heeft verschillende lichamelijke en mentale voordelen en kan door iedereen worden beoefend. Je ervaart het bizarre en bijzondere effect van de Wim Hof Method zelfs al na het doen van een ronde ademhalingsoefeningen.

De ademhalingstechnieken helpen bij slaapproblemen, stress, concentratieproblemen, in het opbouwen van zelfvertrouwen, en hebben verschillende fysieke voordelen. Voel jij je een beetje meh en bleh? Probeer deze gratis app dan zeker eens uit.

Wim Hof methode app iOS
Wim Hof Method-app (Afbeelding: App Store)

Notities, notities notities: Evernote

Wie veel notities bijhoudt en regelmatig verdwaalt in zijn (digitale) stapel notities heeft Evernote nodig. Evernote is al jarenlang een van de meest populaire apps voor het opslaan en organiseren van notities en mag daarom niet in dit rijtje ontbreken. Het fijne aan deze productiviteit app voor Android en iOS is dat je allerlei bestanden kunt toevoegen aan je notities, zoals mails, PDF’s, links naar websites, geschreven notities, en zelfs Slack-gesprekken.

Evernote zit verder bomvol met handige functies om je notities te organiseren, waardoor jij minder tijd verliest. Daarnaast maakt de app het ook mogelijk om op verschillende manieren notities te maken. Maak bijvoorbeeld foto’s, een spraakopname, of een digitale schets om iets te onthouden.

To-do: download Todoist voor Android of iOS

Een stapel notities zijn vaak geen simpele krabbels op papier. Het is een stapel to-do’s in vermomming. De een vindt het fijn om to-do’s op een notitieblok te schrijven in een onleesbaar doktershandschrift, en de ander gebruikt liever zijn smartphone. Een van de beste tools om notities bij te houden op je smartphone en andere apparaten is Todoist. Deze app gaat net als Evernote al jaren mee en blijft een van de meest populaire productiviteit apps.

In gratis versie van de app organiseer je je eigen taken, maar kun je ook gezamenlijke projecten monitoren (met maximaal vijf personen). De app synchroniseert naadloos tussen Mac, laptops, iPhone en Android. Een fijne extra van Todoist is de offline modus waardoor je de status van je taken, zelfs zonder internetverbinding, nooit uit het oog verliest.

to-do app Android Todoist
Todoist (Afbeelding: Doist)

Een stapje verder dan Evernote en Todoist: Trello

De gratis app Trello is bedoeld voor het serieuze taakbeheer. Trello helpt in het visualiseren van de workflow van teams, maar kan ook door individuen worden gebruikt om taken in kaart te brengen, op te delen, en deadlines in te monitoren.

Bepaal zelf waar de kolommen voor bedoeld zijn (bijvoorbeeld ‘Te Doen’, ‘Mee Bezig’, en ‘Klaar, ik ben een held’) en creëer ‘kaarten’ met jouw taken die je vervolgens van de ene kolom naar de ander kunt slepen. Trello heeft een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke interface die niet afleidt van het werk dat gedaan moet worden.

Taken automatiseren op Android en iOS: IFTTT

Productiviteit en automatisering van taken gaan hand in hand. Hoe meer je automatiseert, hoe minder je zelf hoeft te doen. Zo simpel is het. IFTTT (IF This Then That) helpt je hierbij. De app en website helpen je bij het instellen van automatische taken, reminders, en meer. De tool verbindt verschillende apps naadloos met elkaar en voert automatische taken die zich herhalen uit.

Stel bijvoorbeeld in: ‘ALS een afspraak in je Google Calendar nadert, stuur me DAN een uur van tevoren een bericht met een herinnering van de naam van de afspraak, de tijd en de locatie’.

Laat IFTTT kleine taken uitvoeren zodat jij je kunt blijven focussen op belangrijker werk.

IFTTT Android iOS app
IFTTT app voor Android en iOS (Afbeelding: IFTTT)

Android- en iOS app tracken je gewoonten: Streaks

Een paar simpele gewoonten en gebruiken die door de jaren heen in je smartphone- en laptop gebruik zijn ingeslopen, nemen soms meer tijd in beslag dan je denkt. Een handige app die jouw online gewoonten en gebruiken blootlegt is Streaks.

Streaks is een iOS-app die naadloos werkt tussen de verschillende ios-apparaten en Apple’s ecosysteem. De app laat via grafieken om een gedetailleerde rapportage zien van jouw gebruiken en gewoonten. Gebruik Streaks als een to-do lijst om goede gewoonten te ontwikkelen en om taken van je lijstje af te vinken.

App tegen social media verslaving: Freedom

Doei alle social media platforms waaraan je verslaafd bent, hallo vrijheid. Nee, hallo Freedom. Deze app blokkeert op jou gekozen momenten door jou geselecteerde apps en websites op je smartphone. Je kunt er zelfs voor kiezen om het internet op je smartphone helemaal te blokkeren voor een bepaalde periode.

Afleiding op het internet en social media zijn dodelijk voor onze productiviteit. Freedom neemt die afleiding weg. Was je ondanks alle maatregelen en geblokkeerde apps en websites nog steeds niet productief? dan was je social media- en internetverslaving blijkbaar net de schuldige van je uitstelgedrag.

Freedom productiviteit app
Freedom app (Afbeelding: Freedom.to)

Web-app voor goed achtergrondgeluid: Noizer

Iets dat naast social media en het internet dodelijk kan zijn voor productiviteit is omgevingsgeluid. Een verbouwing bij de buren kan je complete concentratie onderuit schoffelen. Het juiste omgevings- of achtergrondgeluid kan juist bijdragen aan een betere concentratie en hogere mate van productiviteit. De

Noizer is een gratis web met 20 geluiden die je kunt mixen en matchen. Denk bijvoorbeeld aan regen (ugh, lekker motiverend wel), wind, golven in de oceaan, white noise, en meer. De simpele gratis app is niet heel uitgebreid maar biedt precies genoeg opties waardoor je niet te veel tijd kwijt bent met het uitzoeken van exact de juiste geluiden en combinatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen