Elektrische fiets: dacht je alles al te weten over de e-bike? Dan is dit voor jou

Elektrische auto's Lisanne Beijen 22 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Mede dankzij de elektrische fiets verkiezen steeds meer mensen de fiets boven de auto voor een kort ritje door de stad, naar de supermarkt en naar familie en vrienden. Dat is beter voor het milieu en voor de fietsers mentale en fysieke gezondheid. Wie dacht dat de populariteit van e-bikes ondernam zijn piek wel heeft bereikt heeft het fout.

De elektrische fiets biedt veel mogelijkheden voor de ‘sharing economy’. Een app als Uber biedt een goed alternatief voor wie in de stad woont en geen auto heeft, en in verschillende grote Europese steden is het ‘huren’ van een elektrische step of -fiets via een app heel normaal. Wellicht hoef je in de toekomst helemaal geen elektrische fiets meer te kopen om er dagelijks een te gebruiken.

Elektrische deelfiets de nieuwe Uber?

Voordat de elektrische fiets in het straatbeeld verscheen was de deelfiets al een ding in grote steden, maar ook in kleinere plaatsen. In sommige gevallen waren dit fietsen die je kon ontgrendelen via een app zoals FlickBike, maar ook de OV-fiets is een goed voorbeeld van een deelfiets. Nu de populariteit van de elektrische fiets verder groeit verschijnen er steeds meer soortgelijke initiatieven, met name in grote steden. Denk aan e-bikes van Uber, Urbee en E-bike to Go.

Elektrische deelfietsen hebben veel voordelen voor gebruikers. Zo hoef je nooit na te denken over de accu van de fiets en over het opladen ervan. Dit gebeurt allemaal achter de schermen op de momenten dat jij niet fietst. Een elektrische deelfiets is hierdoor niet alleen een leuk vervoermiddel voor toeristen, maar ook voor permanente inwoners van een stad.

Alpenchallenge BMC elektrische fiets
Alpenchallenge elektrische fiets (Afbeelding: BMC Switserland)

Gratis rijden op gehuurde elektrische fiets: het kan

Het Londense HumanForest is een bedrijf dat de sharing economy rondom elektrisch fietsen wil stimuleren. Of eigenlijk meer dan stimuleren: het creëert een sharing economy rondom de e-bike. Wat HumanForest onder meer onderscheidt van andere soortgelijke platforms, is dat gebruikers de eerste tien minuten gratis kunnen fietsen. Duurt een ritje minder lang dan 10 minuten? Dan kostte het je niets! Handig? Super handig.

Wat deze briljante functie mogelijk maakt zijn de in-app reclames die in beeld zijn wanneer een gebruiker de fiets met de app ontgrendelt, aldus HumanForest’s oprichter en CEO Agustin Guilisasti. Een functie als deze maakt het nog aantrekkelijker om op de fiets te springen. Zeker wanneer je je bedenkt dat je niet zelf een dure e-bike hoeft aan te schaffen en de huur ervan gratis is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen