Elektrische fiets: 5 redenen waarom je er een zou moeten kopen

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 19 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Een elektrische fiets kopen is een flinke uitgave. Een lowbudget e-bike kost rond de 2000 euro, en die prijs loopt snel op naarmate je een lichtere, modernere en meer high-tech e-bike wilt. De kosten voor aanschaf van een e-bike schrikken misschien af, maar er zijn veel redenen waarom deze snelle fiets iedere euro waard is.

Nog niet helemaal overtuigd, of nog helemaal niet overtuigd, van het nut van een elektrische fiets? Hier vijf redenen om er wel een te kopen.

Elektrische fiets voor het gemak

De eerste reden ligt het meest voor de hand: een elektrische fiets rijdt enorm gemakkelijk en moeiteloos. Of de e-bike nou een voorwiel-, achterwiel-, of een middenmotor heeft, het fietsen gaat altijd soepeler dan op een ‘gewone’ fiets.

In het buitenland waar meer heuvels en bergen zijn is het landschap een reden voor de aanschaf van een e-bike. In Nederland is de (tegen)wind een goede reden voor deze aankoop. Een elektrische fiets vliegt namelijk door de tegenwind heen alsof er geen wind waait.

Tegenwind is verleden tijd

Zoals hierboven benoemd fiets je op een elektrische fiets zonder enige moeite tegen tegenwind in. Dit scheelt wat gepuf en gesteun, maar zorgt er voor voor dat je niet bezweet op je werk of andere afspraak aankomt. Zelfs na een lange commute. Al kun je natuurlijk ook gewoon wat eerder van huis weggaan zodat je niet zo hoeft te haasten.

Jezelf in het zweet werken op een e-bike kan overigens wel nog steeds prima. Denk bijvoorbeeld op een lange rit op een elektrische racefiets of elektrische hybride, of een sportieve en avontuurlijke tocht op een elektrische mountainbike.

Bulls sonic e-bike
Bulls Sonic elektrische mountainbike (Afbeelding: Bulls Bikes)

Goed waar voor je geld

Een elektrische fiets mag dan prijzig zijn, maar hij kost niet zoveel als een auto. Ook rijden in een auto is een stuk duurder dan fietsen op een e-bike. De elektriciteit die nodig is om ongeveer 80 kilometer te fietsen kost, uiteraard afhankelijk van de energieprijzen, minder dan tien cent. Hetzelfde stuk in een auto rijden kost rond de tien euro: het 100-voudige dus!

Daarnaast is het onderhoud van een elektrische fiets een stuk goedkoper dan het onderhoud van een auto. Al helemaal wanneer je voor een e-bike met een belt drive kiest.

Een elektrische fiets is beter voor het milieu

Een e-bike is niet beter voor het milieu dan een ‘gewone’ fiets, maar hij is zeker beter voor het milieu dan een auto. Wie de auto vaker laat staan en in plaats daarvan op de e-bike springt verkleint zijn CO2-uitstoot direct.

Volgens het Environmental Protection Agency is de CO2-uitstoot van auto’s zo’n 40 keer meer dan die van een e-bike. Er zijn nog veel meer voordelen van e-bikes voor het milieu te benoemen. Hier lees je nog vier andere voordelen voor het milieu, en daarmee uiteindelijk dus voor jezelf en iedereen om je heen.

Elektrische fiets Amsterdam 2
Een elektrische fiets met branie. (Afbeelding: Lekker e-bikes)

Voor de lol

De laatste maar zeker niet de minste reden voor de aanschaf van een e-bike is voor de lol. Wie ooit een (test)rit op een elektrisch racemonster heeft gemaakt kan beamen dat het een heerlijke ervaring is. Al helemaal wanneer je zonder moeite de tegenwind trotseert en andere fietsers op het fietspad ver achter je laat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen