Feestje in de ISS: zo ziet een verjaardag in de ruimte eruit

Wetenschap Lisanne Beijen 19 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Een astronaut die deel uitmaakt van de bemanning van de ISS blijft meestal een half jaar aan boord, afhankelijk van de missie. Tijdens de periode aan boord zijn alledaagse dingen in het leven niet alledaags. Van haren wassen en naar de wc gaan, tot aan verjaardagen vieren: in de ruimte gaat alles nét even anders.

Doordat de meeste astronauten zo’n half jaar aan boord zijn van het ruimteschip is de kans zo’n 50 procent dat ze tijdens hun verblijf jarig zijn in de ruimte. NASA astronaut Shane Kimbrough was onlangs jarig in de ruimte en zijn feestje was waarschijnlijk beter dan de jouwe in 2020 was.

Waar is dat feestje? Aan boord van de ISS, natuurlijk

Shane Kimbrough, een Amerikaanse astronaut, had op 4 juni reden voor een feestje: hij werd 54 jaar oud. Ook aan boord van de ISS laten ze een verjaardag niet zomaar aan hun voorbij gaan. Al is een verjaardag in de ruimte zeker niet hetzelfde als een verjaardag op aarde. Je zult dus geen schaal met oud Hollandsche hapjes voorbij zien komen terwijl iedereen braaf in een kring zit. En dat is misschien maar goed ook.

Ook een verjaardagstaart is geen onderdeel van een verjaardag in de ruimte. Rondvliegende kruimels kunnen namelijk schade toebrengen aan de mechanische onderdelen van het ruimteschip. Er is overigens wel een speciaal verjaardagstaartje voor de jarige, een ruimteschip-proef exemplaar die niet kruimelt.

ISS NASA ruimte
Hij leve hoog hij leve hoog (Afbeelding: Pixabay / Pexels)

Een biertje of glas wijn dan om het te vieren? Nee, ook die vind je niet aan boord van de ISS. Alcohol is er namelijk verboden. Dat is vast geen probleem, aangezien je aan boord van het ruimteschip geen alcohol nodig hebt om even van de wereld te zijn.

Hoe een verjaardag in de ruimte er wel uitziet? Daar krijgen we een klein inkijkje in dankzij Thomas Pesquet, een Franse ESA astronaut. Hij twitterde een aantal foto’s ‘de wereld’ in waarop foto’s van het spacey feestje voor de NASA astronaut Victor Glover, die in mei jarig was, te zien zijn. Zo vieren ze dus feest aan boord van de ISS. Dat ziet er gezellig uit, toch?

Zijn wij de enigen die het briljant vinden dat iemand eraan heeft gedacht ballonnen, een keyboard en saxofoon mee te nemen in de ISS in voor speciale gelegenheden?

Arrrr: hele bemanning gekleed als piraat

Victor Glover en Shane Kimbrough zijn niet de eerste astronauten die hun verjaardag vierden in de ruimte. Volgens NASA hebben tientallen astronauten hun verjaardag gevierd met een uitzicht op aarde. De Russische cosmonaut Gennady Padalka houdt volgens NASA het record met vier verjaardagen in de ruimte, in 2004, 2009, 2012 en 2015.

Op deze webpagina van NASA staan overigens nog veel meer opmerkelijke en hilarische items die zijn meegenomen de ruimte in voor feestjes, zoals een compleet gorilla-kostuum, feesthoedjes en piraten outfits. Deze laatsten waren een verzoek van astronaut Sunita L. Williams die haar verjaardag vierde op 19 september 2012; dezelfde dag als ‘International Talk Like a Pirate Day’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen