Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Elektrische auto's 23 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Elektrische auto in 2021: deze 5 dingen wist je nog niet

Een auto die ooit werd gezien als niche en iets voor de rijken is anno 2021 niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Al zie je natuurlijk lang niet altijd direct dat een auto elektrisch is. Je kunt het daarentegen wel horen. Is 2021 het jaar van het elektrisch rijden?

Nu elektrisch rijden het ‘gewone’ autorijden wordt, wordt het tijd jezelf een beetje te onderwijzen over elektrisch rijden. Heb je dat al gedaan? Lekker bezig. Onder het motto ‘een leven lang leren’ hebben wij een aantal feitjes over de elektrische auto op een rij gezet.

#1 96 Procent van de eigenaren zou opnieuw een elektrische auto kopen of leasen

Veel consumenten zijn een beetje zenuwachtig voor de overstap naar elektrisch rijden. Ze twijfelen over de actieradius van elektrische auto’s en hebben soms zelfs laadangst. Die zenuwen en twijfels verdwijnen blijkbaar als sneeuw voor de zon wanneer men er een voor de deur heeft staan.

Volgens een onderzoek van het AAA (American Automobile Association) zou de meerderheid (zeg gerust een hele ruime meerderheid), 96 procent van de elektrische auto-eigenaren, als volgende auto weer een elektrische kiezen.

#2 Bijna de helft van alle elektrische auto’s in de wereld rijden rond in China

De meeste elektrische auto’s ter wereld rijden rond in China, aldus een rapport naar elektrisch rijden in de wereld van IEA. Het aantal elektrische vierwielers in China beslaat zo’n 47 procent van het totale aantal elektrische auto’s ter wereld.

Daarnaast loopt China volgens dit rapport voor op de rest van de wereld in het elektrisch maken van andere twee- en driewielers, en stadsbussen. Denk aan elektrische steps, elektrische scooters en elektrische fietsen. Ook zo’n 25 procent van alle elektrische twee- en driewielers ter wereld rijden rond in China. Daarnaast rijden er zo’n half miljoen elektrische (stads)bussen in het land.

#3 Je kunt ze opladen via een gewoon stopcontact

Ja, het is mogelijk om een elektrische auto op te laden via een gewoon stopcontact zoals je die overal in je huis hebt. Gaat dat opladen snel? Nee. De accu opladen via een gewoon stopcontact gaat heel traag. Een auto met een 65Kw/h accu, zoals bijvoorbeeld de Hyundai Kona Electric, moet ongeveer 15 tot 24 uur aan de lader liggen voordat hij volledig is opgeladen.

Hyundai Kona Electric elektrische auto
Hyundai Kona Electric (Afbeelding: Hyundai)

#4 Elektrische auto’s accelereren sneller dan auto’s die rijden op fossiele brandstof

De elektrische motor in een elektrische auto kan de maximale torquer (trekkracht) veel sneller bereiken dan een auto die op benzine of diesel rijdt. De motor is een stuk simpeler dan een verbrandingsmotor.

In een auto met een verbrandingsmotor moet de kracht ook door andere bewegende onderdelen gaan, zoals de versnellingsbak, waardoor de motor minder effectief is. Een elektrische motor heeft deze bewegende onderdelen niet waardoor een auto met zo’n motor sneller kan accelereren.

#5 De verkoopcijfers groeiden ondanks de pandemie

Het aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen steek volgens de ANWB naar bijna 145.000 in 2020. Er is echter een elektrisch vervoermiddel dat het nóg lekkerder doet dan de auto. Lees hier welke dat is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!