Elektrische auto wint populariteit, maar verliest het van dit elektrische vervoermiddel

Elektrische auto's Lisanne Beijen 11 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Elektrisch rijden wordt met de dag populairder. Waar de verkoopcijfers van de auto (niet onverwacht) tegenvielen in 2020, zaten de verkoopcijfers van de elektrische auto het afgelopen jaar wel in de lift. Er is echter een elektrisch vervoermiddel dat nog populairder is dan de elektrische wagen. We hebben het natuurlijk over de elektrische fiets.

Als je denkt opeens overal e-bikes te zien dan zie je ze niet vliegen. De verkoop van e-bikes nam in 2020 namelijk aanzienlijk toe. De cijfers liegen er niet om.

Meer e-bikes dan elektrische auto’s op de weg in 2020

Volgens een onderzoek naar elektrisch rijden door de ANWB steeg het aantal elektrische auto’s op Nederlandse wegen naar bijna 145.000.

Verkoop elektrische fietsen steeg fors in 2020

Mede ‘dankzij’ de coronacrisis won de elektrische fiets het in 2020 aan populariteit. Het leek niet alleen alsof iedereen opeens de hort op ging met de fiets, maar dat is ook daadwerkelijk zo. Natuurgebieden en fietspaden werden drukker, net als fietsenwinkels. De verkoop van e-bikes steeg in 2020 namelijk ruim 30 procent ten opzichte van 2019. Volgens cijfers van de Koninklijke RAI Vereniging waren van de 1,1 miljoen fietsen die in 2020 werden verkocht zo’n 547.000 elektrisch.

Swagtron EB12 elektrische fiets
Swagtron EB12 (Afbeelding: Swagtron)

Hoe zit het met de verkoop met elektrische auto’s?

Zoals gezegd zat de verkoop van elektrische auto’s in 2020 ook in de lift. Uit het onderzoek van de ANWB blijkt dat 145.000 elektrische wagens op de weg een verdubbeling is ten opzichte van 2019.

De verkoop van elektrische auto’s nam overigens niet alleen in Nederland toe in 2020. In sommige Europese landen gaat het veel (en veel) harder met de verkoop van het elektrische racemonster. Benieuwd welke dat zijn? Dit zijn de landen waar de meeste elektrische wagens worden verkocht.

Volvo XC40 Pure Electric
Volvo XC40 Pure Electric (Afbeelding: Volvo)

Conclusie: gelijkspel, of zoiets

Wie puur naar het aantal elektrische vervoermiddelen op de weg kijkt constateert inderdaad dat er meer elektrische fietsen dan elektrische auto’s rondrijden.

Kijk je naar de verschillen tussen 2019 en 2020 dan kun je stellen dat er percentueel gezien meer elektrische auto’s werden gekocht dan elektrische fietsen. Er waren immers meer dan 50 procent meer elektrische auto’s op de weg in 2020 dan het jaar ervoor, in verhouding tot 30 procent meer elektrische fietsen in 2020 dan het jaar ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen