Elektrische auto: in dit land worden veruit de meeste verkocht

2020 was geen goed jaar voor autoverkopers. Ongeacht de (niet onverwacht) tegenvallende verkoopcijfers in 2020 zaten de verkoopcijfers van de elektrische wagens wel nog steeds in de lift. Volgens een onderzoek van de ANWB verdubbelde het aantal elektrische auto’s in Nederland ten opzichte van 2019. Is Nederland het land met de meeste auto’s die rijden op elektriciteit op de weg?

Een verdubbeling in de verkoopcijfers is fors. Het totale aantal elektrische auto’s in Nederland kwam daarmee op zo’n 145.000; zo’n 1,5 procent van het totale aantal geregistreerde auto’s. In een paar Europese landen ging het nog lekkerder met de verkoop van elektrische racemonsters.

Noord Europa gaat hard op (en in) elektrische auto’s

Het is moeilijk om onze noord Europese buurlanden bij te houden. Zowel Zweden, IJsland en Noorwegen gaan hard met de verkoop van elektrische auto’s en het integreren van de infrastructuur die nodig is om elektrisch rijden te faciliteren.

Uit een onderzoek van het World Economic Forum is gebleken dat in Zweden, IJsland en Noorwegen in 2020 de meeste elektrische auto’s werden verkocht in verhouding tot de verkoop van ‘gewone’ auto’s. Zweden gaat er met een eervolle derde plaats vandoor (32,2 procent van verkochte auto’s in 2020 was elektrisch), IJsland doet het lekker met een tweede plek (45 32,2 procent van verkochte auto’s in 2020 was elektrisch) en Noorwegen voert de lijst wereldwijd aan met een indrukwekkende 75,8 procent.

Volvo Recharge elektrische auto
De Zweedse Volvo CX40 Recharge (Afbeelding: Volvo)

Grootmachten China en VS blijven achter

In China worden veruit de meeste auto’s verkocht die rijden op elektriciteit. Zo werden er in 2020 ongeveer een miljoen elektrische racemonsters, en -gezinsauto’s verkocht en een kwar miljoen plug-in hybrids, aldus de China Association of Automobile Manufacturers. Toch haalde China de top 10 niet doordat slechts 6,2 procent van alle verkochte auto’s een elektrisch was. Ook grootmacht de Verenigde Staten viel buiten de top tien doordat maar 2,3 procent van alle verkochte auto’s een elektrisch was.

Hoe doet Nederland het?

Nederland doet het helemaal niet slecht. We staan zelfs in de top 5. Van alle verkochte auto’s in 2020 reed maar liefst 24,9 procent op elektriciteit. Dat percentage is goed voor een vierde plek, tussen Finland en Zweden in.

Reageer op artikel:
Elektrische auto: in dit land worden veruit de meeste verkocht
Sluiten