Mark Hofman
Mark Hofman Smartphones 11 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Android-smartphone of iPhone kopen? Op deze 5 dingen moet je letten!

Het aanschaffen van een Android-smartphone of iPhone is anno 2021 een lastigere taak dan ooit te voren. Dat heeft simpelweg te maken met het feit dat het aanbod groter is dan ooit. Naast de premium-vlaggenschepen is bijvoorbeeld ook het midrange segment een waar walhalla voor de liefhebber.

We begrijpen het dus best wel als je moeite hebt bij het uitkiezen van een nieuwe smartphone. Daarom proberen we je met dit artikel een handje te helpen.

Android-smartphone of iPhone kopen: let op deze 5 dingen

We kunnen natuurlijk niet voor jou bepalen welke smartphone je moet kopen, maar we kunnen je wel een aantal handige tips geven. Het maakt dus niet uit of je een Android-smartphone of iPhone op de kop wilt tikken: er zijn een paar dingen waar je rekening mee kunt houden.

Daarom zetten vijf tips voor je op een rij, om de keuze wat makkelijker te maken:

#1 Schrijf op wat je nodig hebt

Het klinkt misschien ontzettend logisch, maar het is wel echt goed om dit even op papier te zetten. Smartphones hebben vandaag de dag namelijk ontzettend veel te bieden, maar zijn ook allemaal voorzien van een Unique Selling Point (USP). De ene smartphone heeft een gigantische batterij, de ander is voorzien van een indrukwekkend beeldscherm en de derde heeft het dikste camerasysteem.

Het is daarom dus goed om te bepalen waar jij nu precies naar zoekt op een smartphone. Wil je hem gebruiken voor fotografie, dan is het camerasysteem belangrijk. Ga je liever los met verschillende games, dan wil je zoveel mogelijk RAM en een zo goed mogelijke processor hebben. Zoek dus echt even uit wat je wil.

#2 Meer dan vlaggenschepen

Als je eenmaal weet wat je wil, dan is het ook goed om eens verder te kijken dan vlaggenschepen. Natuurlijk zijn toestellen als de iPhone 12 Pro Max en Samsung Galaxy S21 Ultra het meest interessant, maar het zijn zeker niet de beste deals van de markt.

Die geweldige deals vind je anno 2021 namelijk in het midden-segment. Het is dus echt niet meer nodig om nu nog ruim duizend euro aan een telefoon uit te geven, omdat je voor €500 of €600 ook wel iets vind dat goed bij je past. Kijk dus verder dan alleen de duurste modellen, want ook hier kun jij echt je ei kwijt.

De OnePlus 9 Pro
De twee modellen in de hand (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#3 Android of iPhone: hou rekening met het ecosysteem

De discussie over welk besturingssysteem nu het beste is wordt al jaren gevoerd. Toch denken we bij WANT dat het verschil tussen Android en iPhone wel echt heel klein is geworden. Het is dus wat jij als consument het prettigst vind, al is er wel iets om rekening mee te houden.

Als je een nieuwe smartphone koopt is het goed om eens rond te kijken in je huis. Gebruik jij bijvoorbeeld een iPad en een MacBook, dan is het misschien slimmer om een iPhone aan te schaffen. Gebruik je veel Android-gestuurde apparaten, dan moet je uiteraard voor dat systeem kiezen.

Smartphones werken anno 2021 namelijk naadloos samen met andere apparaten die voorzien zijn van het besturingssysteem. Je haalt er als consument echt veel voordeel uit, dus hou dat ook zeker in de gaten.

#4 Check de deals

Wat overigens ook slim is om in de gaten te houden, dat zijn de deals. Niet alleen de bedrijven achter de smartphones zelf stunten vaak, maar ook webshop weten hier en daar nog wel eens met korting te smijten. Bekijk daarom dus regelmatig je favoriete webshops en hou de aanbieding-pagina goed in de gaten. Er zijn namelijk genoeg dagen in een jaar waarin Android-smartphones en iPhone-modellen een stukje goedkoper zijn dan normaal.

iPhone 12 Pro Max
Strakke afwerking (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#5 Probeer hem even in de winkel

Het klinkt misschien wat ouderwets, maar het is best wel slim om even naar de winkel te gaan. Zeker als je weet welke Android-smartphone of iPhone je precies wilt hebben. Je kunt in de winkel het toestel namelijk even kort in de hand houden en gebruiken. Zo zie je al vrij snel of het toestel lekker in de hand ligt en of hij niet te groot voor je is.

Daarbij is het ook altijd mogelijk om het winkelpersoneel vragen te stellen of je zelfs te laten helpen bij je keuze. Handig!

Meer handige Android of iPhone tips?

We zijn bij WANT gek op smartphones. Het maakt ons dus ook niet zoveel uit of er nu een Android-smartphone of iPhone op de markt verschijnt: enthousiast zijn we toch wel. Daarom proberen we onze lezers ook regelmatig te helpen bij het vinden van prettige apps, geven we tips om het meeste uit hun smartphone te halen en testen we de toestellen.

Benieuwd naar all content omtrent smartphones? Check dan zeker even deze pagina!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!