Noord elektrische fiets: Stevig model met abonnement

Elektrische fietsen Jelle van Es 11 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

In de markt van de elektrische fiets heb je natuurlijk een aantal grote spelers die verschillende modellen op de markt hebben. Maar er zijn ook wat partijen waar we minder vaak iets over horen. Dat is het geval met Noord.

Noord is een partij die naar eigen zeggen al meer dan 10.000 elektrische fietsen in drie landen uitgebracht. Tot nu toe zijn het fietsen die vooral gebruikt worden door zakelijke klanten. De fietsen worden dan ingezet voor bezorgers van maaltijden, maar ook voor andere non-food bezorgers. En nu gaan ze dus een fiets voor de consumenten uitbrengen. Eentje die voornamelijk werkt met een abonnement systeem, maar ook in één keer gekocht kan worden. Ik heb er een aantal ritjes mee gemaakt en dit is hetgeen dat me is opgevallen.

Noord elektrische fiets review

1. Stevig geheel

Vanaf het eerste moment dat ik de Noord elektrische fiets zag was één ding duidelijk: dit is een fiets die er zeer stevig en robuust uitziet. Daarmee heeft hij gelijk ook een stoere uitstraling en mag je zeker gezien worden op de fiets. Verder vind ik het fijn dat de batterij mooi is verwerkt aan de voorkant van het frame. Hij is er makkelijk uit te halen en op die manier dus gewoon binnen op te laden. Dat is ook wel nodig, want het is een behoorlijk zware fiets, die je dus niet zomaar ergens binnen tilt. Er is daar bewust voor gekozen. Naast het feit dat hij zo goed tegen een stootje kan, zorgt het er ook voor dat hij stevig op de weg fietst en je dus veel controle hebt.

Noord elektrische fiets
Het is een flinke jongen (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

2. Van veel gemakken voorzien

De Noord elektrische fiets is een model die van verschillende gemakken is voorzien. De laatste tijd heb ik heel wat modellen getest die werkten met een app. Daar kon je dan alles aflezen. Deze doet het wat dat betreft wat ouderwets, maar is daardoor ook wel makkelijk in gebruik. Er zit bovenaan het frame een simpele knop waarmee je hem aanzet. Vervolgens kun je via het Shimano Steps-systeem makkelijk zien hoe hard je rijdt en hoe lang de batterij nog meegaat. Ook zie je daar gegevens over afgelegde afstand en andere interesse informatie. De batterij zelf zou een bereik hebben van 110 kilometer in de ecostand. In de hoogste stand, dus met de meeste ondersteuning haal je tussen de 40 en 50 kilometer.

Nette drivebelt en alles (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Verder is de Noord elektrische fiets voorzien van een drivebelt, ABS remmen, anti-lek banden en een GPS systeem, waardoor je altijd je fiets via de MyBike functie kunt vinden.

3. De Noord elektrische fiets start snel op

En als je dan met de Noord elektrische fiets de weg opgaat, dan is het een fiets die zeer krachtig overkomt. Vanuit stilstand pakt de motor redelijk snel jouw getrap op en haal je binnen de kortste keren de maximale snelheid. Wanneer je daar op zit, dan kun je nog wat extra bijtrappen om iemand in te halen. Wat dat betreft is het dus geen fiets waarbij je tegen en soort onzichtbare muur oprijdt. Handig dus wanneer je bij het stoplicht staat en gelijk iedereen wil inhalen.

Je vliegt er mee weg (Afbeelding: Noord)

4. Interessant abonnementssysteem

Maar wat misschien wel het meest interessante is aan de Noord elektrische fiets is de manier waarop je er mee kunt gaan rijden. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een abonnementsvorm. Zonder verzekeringen kun je op die manier voor 21,50 euro per week er gebruik van maken. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je nu al weet dat je zo’n fiets maar tijdelijk hoeft te gebruiken. Als je echter van plan bent om hem definitief te houden, dan moet je wel begrijpen dat je er per jaar zo’n 1274 euro voor betaald. Maar als je na zo’n jaar dan een nieuw model wil kopen, dan is dat weer wat makkelijker.

Werkt via een abonnement (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

5. Wel wat prijzig

Toch vind ik de Noord elektrische fiets er één die wat aan de prijzige kant is. Men wil het verhaal dus verkopen via een abonnementsvorm, maar het is ook mogelijk om de fiets in één keer aan te schaffen. Dan betaal je er 3.500 euro voor. En als je dan kijkt naar dat bedrag dan zijn er wat mij betreft wel een aantal fietsen die gelden als een goed alternatief. Ik vind het dan ook moeilijk om de fiets voor dat bedrag aan te raden, ondanks dat hij op veel punten gewoon goed is, heb ik in die prijscategorie op fietsen gereden die net wat beter waren.

Er zijn heel wat alternatieven beschikbaar (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

De Noord elektrische fiets is nu te bestellen bij de maker er van. Daarbij wordt de fiets eind juli of ergens in augustus geleverd. Wil je meer lezen over e-bikes? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Elektrische fiets met luxe uitstraling: de QWIC Premium Q

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen