Cyber Security in 2021: de grootste datalekken van het jaar (tot nu toe)

Tech Lisanne Beijen 22 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Het internet gebruiken is niet geheel zonder risico. We delen bewust en onbewust meer informatie online dan we denken, en met veel meer partijen dan we denken. Met de juiste cyber security maatregelen bescherm jij jezelf beter online.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om jezelf te beschermen tegen pottenkijkers tijdens het browsen. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een anti-virus programma en het creëren van een stevige firewall die je computer beschermt tegen malware. Al kun je je online privacy en veiligheid eigenlijk nooit volledig garanderen. Onder het motto ‘beter iets dan niets’ is het zeker de moeite waard wat maatregelen te treffen. Daar helpen we je graag een handje bij.

Cyber security: bescherm jezelf en je computer

Cybercriminelen zoeken altijd naar (nieuwe) kwetsbaarheden in de programma’s die we op onze computers en andere apparaten gebruiken. Die kwetsbaarheden kunnen in verschillende programma’s voorkomen, zoals in VPN-netwerken, e-mailservers, web-applicaties, desktop-software, een gateway, en meer.

Het Amerikaanse Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) en de FBI hebben samen met het Britse National Cyber Security Centre (NCSC) en het Australian Cyber Security Centre (ACSC) een rapport gepubliceerd waarin ze de belangrijkste kwetsbaarheden opsommen die in 2020 werden geëxploiteerd door cybercriminelen. In het rapport, te lezen via The Record, worden ook de belangrijkste kwetsbaarheden genoemd in 2021 tot nu toe.

De kwetsbaarheden zijn onder meer gevonden in Microsoft Exchange software (software voor werkmail, en Fortinet. Deze laatste is een bedrijf  dat cyber security-producten ontwikkelt en verkoopt, hoe ironisch.

Laptop uit
Met een uitgeschakelde laptop zet je hackers buiten spel.. (Afbeelding: Unsplash / Maksym Zakharyak)

Wat kun je doen tegen kwetsbaarheden?

Zoals gezegd kun je je online veiligheid nooit volledig garanderen. Dat betekent niet dat maatregelen treffen om virussen en pottenkijkers buiten te houden zinloos is. Een antivirusprogramma installeren op je laptop of computer is zo gefixt.

Hier zetten we een aantal goede opties voor je mac op een rij. En hier nog vijf essentiële diensten en tools voor een betere cyber security.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen