Aangespoelde walvis in Florida blijkt compleet nieuwe soort te zijn

Wetenschap Jeroen Kraak 5 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Helaas spoelen er af en toe walvissen aan op het land. Toch geeft dat wel inzicht over het dier. Zo is er een nieuw soort walvis ontdekt.

In januari 2019 spoelde er een walvis aan bij de kust van Florida. Het dier had ondergewicht en ook had het een hard stuk plastic in de maag. Onderzoekers dachten dat het een sub-soort Bryde’s Whale, of in het Nederlands: een Brydevinvis. Deze behoort tot dezelfde groep als bijvoorbeeld de blauwe vinvis. Deze ondersoort heet de Rice’s whale, meldt Science Alert.

Een nieuw soort walvis

Uit onderzoek blijkt nu echter dat de walvis helemaal niet een sub-soort van de Brydevinvis is. Bij een analyse naar de genen en de schedel van het dier blijkt de Rive’s Whale een compleet nieuwe soort te zijn. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Marine Mammal Science. Daaruit blijkt dat er minder dan 100 walvissen van de nieuwe soort zijn. Dat maakt het dus meteen een bedreigde diersoort.

Er werd voor het eerst gesproken van de Rice’s Whale in 2008. Daaruit viel op dat het dier anders was dan andere ondersoorten van de Brydevinvis. Uit het nieuwe onderzoek blijk dat Rice’s Whales kunnen tot 27.215 kilo wegen en 12,8 meter lang worden, terwijl de Brydevinvis 15,2 meter kan worden en tot 24.947 kilo kan wegen

De aangespelde walvis in Florida. (Afbeelding: Wikipedia/National Park Service)

Extra onderzoek

Om hiervan zeker te zijn hebben de onderzoekers ook gekeken of de diersoort op andere plaatsen voorkomt zoals een groter gedeelte van de Atlantische Oceaan en de Caribbean. Na alle data te hebben doorgespeurd zijn ze er zeker van dat deze soort walvis niet eerder beschreven is.

Doordat de soort pas net ontdekt is, zijn er nog veel vraagtekens over de walvis. De onderzoekers denken dat de nieuwe soort maximaal 60 jaar oud kan worden. Toch is er nog meer onderzoek nodig om er meer over te weten te komen.

Doordat de nieuwe soort walvis in de Golf van Mexico voorkomt, wordt deze vooral bedreigd door olie lekken, aanvaringen door schepen en energie exploratie en productie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen

Relevante artikelen