Acer brengt de bijzondere 3D-ervaring naar laptops (werkt zonder bril!)

Tech Wesley Akkerman 28 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Hoewel laptops met een 3D-scherm geen nieuw concept zijn, is het toch tof om te zien wanneer fabrikanten, zoals Acer, zoiets presenteren. Het bedrijf heeft hiervoor een nieuw initiatief in het leven geroepen: SpatialLabs. De driedimensionale beelden zijn overigens geheel zonder speciale bril op te bekijken, net als op een Nintendo 3DS.

De nieuwe Acer-laptop is gebaseerd op een ConceptD-laptop. ConceptD is een experimentele laptopserie, waar de fabrikant futuristische visies onder presenteert. De 3D-technologie van SpatialLabs maakt het mogelijk beelden in stereoscopisch 3D te weergeven. Je hoeft daarvoor geen bril op te zetten.

Acer-laptop met 3D-beeldscherm

De laptops hebben boven het scherm twee stereocamera’s zitten. Die tracken je ogen en de bewegingen van je hoofd. Het scherm is een UHD 2D-paneel met een lenticulaire lens van vloeibare kristallen die boven op het paneel optisch gehecht is. Zo kun je wisselen tussen het 2D- en stereoscopische 3D-aanzicht.

Wanneer je de 3D-modus activeert, krijgen je ogen allebei een ander deel van het object in beeld te zien. Daardoor ontstaat er een stereoscopisch 3D-effect. Het wekt de illusie dat de gepresenteerde content in de lucht zweeft. Dit is met name handig voor mensen die werken met 3D-modellen en goed willen zien wat ze doen.

Acer SpatialLabs
Acer-laptop toont beelden in 3D (Afbeelding: Acer)

Mogelijkheden van het scherm

Als gebruiker is het mogelijk een afbeelding te draaien, te bewegen en te slepen. Daardoor kun je hem van alle kanten bekijken. Het lijkt bijna alsof je dat beeld uit het scherm trekt. Het is bovendien mogelijk de achtergrond van de afbeelding aan te passen, voor een realistischer effect.

Het is niet per se een laptop voor een doorsnee gebruiker, maar meer bedoeld voor professionals. Het apparaat wordt geleverd met de volgende programma’s en opties:

  • SpatialLabs Model Viewer: een tool waarmee een gebruiker bestanden kan importeren in alle belangrijke 3D-bestandsformaten en deze kan presenteren in stereoscopisch 3D. In de modelviewer wordt informatie die is gegenereerd over de positie van het hoofd geïntegreerd in het weergegeven 3D-model. Enigszins naar links of rechts bewegen zal het 3D-model bijvoorbeeld in tegengestelde richting doen roteren, alsof een gebruiker een stap naar links of rechts van het object heeft gedaan. Dit gebeurt allemaal in realtime.

Add-ons van het SpatialLabs Experience Center zijn beschikbaar voor de grote 3D-softwaresuites, zoals Blender en Autodesk Fusion 360, waarmee bestanden die in deze toepassingen zijn gemaakt met één enkele klik kunnen worden overgebracht naar de SpatialLabs Model Viewer.

  • SpatialLabs Go: een eigen ontwikkelde oplossing waarmee volledige schermcontent die naast elkaar ligt, kan worden gerenderd naar stereoscopisch 3D. Als bijvoorbeeld met Blender een venster wordt ingesteld op weergave van volledige schermcontent naast elkaar, kunnen ontwerpers met gebruik van SpatialLabs Go deze overbrengen naar stereoscopisch 3D.
  • PiStage voor Maya: de middleware PiStage functioneert als een tool waarmee de tijdrovende heen en weer gaande renderingpijplijn kan worden overgeslagen, zodat gebruikers de flexibiliteit krijgen om op een uitgebreide 2D-monitor content te creëren of te bewerken, en in realtime in stereoscopisch 3D gemaakte veranderingen kunnen bekijken, met SpatialLabs.
  • SpatialLabs Player: Een native speler voor presentatie van video naast elkaar in stereoscopisch 3D.

Speciaal creatorsprogramma

Daarnaast heeft Acer een speciaal creatorsprogramma van SpatialLabs geïntroduceerd voor creators van Unreal Engine. Geïnteresseerden kunnen gedurende een periode van drie maanden kosteloos gebruikmaken van dat programma en kunnen in die tijd gratis gebruikmaken van de laptop. Je kunt je hier inschrijven.

Let wel: Geaccepteerde aanvragers kunnen gebruik maken van het geleverde apparaat om in Unreal Engine-projecten te maken, en als tegenprestatie wordt van de aanvrager verwacht dat Acer deze projecten gedurende één jaar mag demonstreren en exposeren.

Tijdens het creatieproces worden voor bepaalde doeleinden, waaronder productontwikkeling, ook gebruikersfeedback en een interview verzameld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Acer (persbericht)

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen