Telegram: goed alternatief voor WhatsApp of voor het dark web?

Tech Wesley Akkerman 28 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Telegram wordt vaak gezien als een prima alternatief op WhatsApp. Maar is dat wel zo? Een nieuw onderzoek kan je mening veranderen. Wat blijkt: cybercriminelen delen namelijk data van gebruikers op illegale wijze, zonder bang te zijn voor de consequenties. Is dit dan een goed alternatief voor het dark web?

Uit onderzoek van cyberveiligheidsonderzoekers blijkt dat gebruikers op Telegram illegaal verkregen gegevens van miljoenen mensen openlijk delen in groepen en kanalen waar duizenden mensen in actief zijn. Onderzoeker vpnMentor stelt daarmee dat de app een veilige haven is voor cybercriminelen.

Telegram als alternatief voor dark web?

De criminelen gebruiken de groepen ook om datalekken te bespreken, waardoor dergelijke problemen snel verspreiden. Dat heeft mogelijk tot gevolg dat een grotere groep mensen gevaar loopt. Enkele bedreigingen die de onderzoekers noemen zijn hacking, identiteitsdiefstal en zaken gerelateerd aan online fraude.

Telegram cryptocoin Gram
Het logo van Telegram (Afbeelding: Telegram)

vpnMentor claimt dat er een trend gaande is: cybercriminelen delen steeds vaker data via Telegram. Het team is op onderzoek uitgegaan en heeft zich aangemeld voor verschillende groepen. Zo bracht het bedrijf de uitwisselingen van de criminelen – in elk geval in die groepen – in kaart.

Heel veel gedeelde data

De onderzoekers ontdekten dat hackers heel veel data dumpen in groepen, waar soms meer dan tienduizend leden in actief zijn. Bovendien is het zo dat die criminelen ook gewoon bespreken wat je met die data kunt doen. Zo bespreken leden verschillen kansen om die gegevens uit te baten.

Normaliter bespreken criminelen dergelijke zaken op het dark web, maar Telegram lijkt daar dus ook een goede plek voor te zijn. Bij de dienst is het ook zo dat de privacy van gebruikers beschermd kan worden, waardoor aan illegale acties geen consequenties hangen. En dat is een kwalijke zaak.

De vergelijking

Een écht alternatief op het dark web is Telegram natuurlijk niet. Op het dark web zijn mensen veel minder goed te tracken, bijvoorbeeld. Ook gebeuren daar nog veel meer illegale dingen. Dat dit echter allemaal kan binnen de berichtendienst is kwalijk, omdat het platform zo toegankelijk is voor iedereen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

vpnMentor

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen