Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Wetenschap 2 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom achteruit lopen achterlijk goed voor je hersenpan blijkt te zijn

Achteruit lopen lijkt iets totaal onlogisch om te doen. Toch zou je het eens moeten proberen, want het is erg goed voor je, aldus de wetenschap. WANT-redacteur Jeroen Kraak vond een verklaring.

Wanneer is het de laatste keer geweest dat je achteruit hebt gelopen? Waarschijnlijk kun je het net zoals ik niet meer herinneren. En dat heeft natuurlijk een reden, want het is hartstikke onpraktisch. Als je het echter wel hebt gedaan, is dat de reden waarom je het waarschijnlijk wel weet. Dit is hoe dat zit.

Lopen maar dan achteruit

Lopen is iets wat we automatisch doen. Je denkt er meestal niet over na als je een aantal stappen achter elkaar zet. Oké, misschien hooguit als je aan het hiken bent en niet in een ravijn wil pletteren. Laat dat niet nadenken nou net het probleem zijn, blijkt uit onderzoek van The Conversation.

Toch is lopen ingewikkelder dan je denkt. Om rechtop te blijven tijdens de beweging heb je coördinatie nodig tussen de beweging van het lichaam en de waarneming van de omgeving om je heen. Dat is best ingewikkeld. Als je dat achterstevoren doet, maakt het nog lastiger. Je hersenen doen er dan ook langer over om dit te verwerken.

De voordelen van achteruit lopen

Uit onderzoek is gebleken dat een van de grootste voordelen van het achteruit lopen is dat de stabiliteit en het evenwicht wordt verbeterd. Het zorgt er ook voor dat we kortere frequentere stappen zetten. Dat verbetert weer het uithoudingsvermogen van de spieren in de onderbenen en een vermindering van de belasting van onze gewrichten.

Het is zelfs mogelijk om de voordelen uit te bouwen. Als je bijvoorbeeld op een helling achteruit loopt, verandert dit ook het bewegingsbereik van de spieren. Vooral die bij de knie worden sterker zodat je minder blessures oploopt.

Invloed van harlopen lopen
Hardlopen maakt je een stuk slimmer. (Afbeelding: Pexels / Daniel Reche)

Ideaal om te bewegen

Door achteruit te lopen verbrand je ook nog eens meer energie. Volgens onderzoekers is dit tot veertig procent hoger als je hetzelfde tempo achteruit loopt als dat je dat normaal vooruit doet.

Sterker nog als je regelmatig achteruit gaat hardlopen verbruik je ook minder energie voor het rennen vooruit. Het is dus ook nog een ideaal om je hardloopprestaties te verbeteren. In kortere tijd wordt er meer gevraagd van het lichaam.

Achteruit naar de supermarkt

Als je de volgende keer naar de supermarkt gaat, is het dus een goed idee om dit achteruit te doen. Je moet alleen wel opletten voor de overige voetgangers en het verkeer om je heen. Wellicht kijken mensen je raar aan, maar dat moet je maar overhebben voor een betere gezondheid.

Misschien is het dus het beste om eerst gewoon thuis te beginnen en later over te gaan op een loopband.

Is het slim om je kat uit te laten of kan je hem beter zelf laten lopen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!