Is het slim om je kat uit te laten of kan je hem beter zelf laten lopen?

Wetenschap Sam Dille 12 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Een blokje om met de hond is iets waar we niet meer over nadenken. Wat veel baasjes echter niet weten is dat katten ook uitgelaten kunnen worden. Is dit eigenlijk wel een goed idee?

Het is al helemaal in deze tijd belangrijk dat katten voldoende bewegen. Onderzoek van Hill’s Pet Nutrition laat zien dat huisdieren net als mensen flink wat corona kilo’s hebben opgelopen. Dit komt doordat we onze dieren te veel hebben verwend tijdens de lockdowns. Je poes af en toe meenemen op stap is de perfecte manier om wat extra calorieën te verbranden.

Kan ik mijn kat uitlaten?

Molly DeVoss is een gecertificeerde kattengedragsspecialist. DeVoss vertelde aan Inverse dat de voordelen die katten krijgen van dagelijkse lichaamsbeweging enorm belangrijk zijn. Katten hebben namelijk een hoog metabolisme waardoor ze snel calorieën verbranden, zelfs als ze een dutje doen.

Daarom raadt de expert aan om je kat regelmatig mee te nemen voor een wandeling. Dit kun je het beste doen zonder stress of ongemak te veroorzaken. Als je poes tijdens de wandeling gestresst is, zal hij een blokje om negatief ervaren. Het risico hiervan is dat je poes liever binnen blijft de volgende keer.

Kat aan de riem
Probeer zo min mogelijk stress te veroorzaken. (Afbeelding: Unsplash)

Het is niet makkelijk om je poes uit te laten als hij er geen zin in heeft. Probeer je kat daarom voordat je gaat wandelen in de achtertuin te laten lopen. Daar wordt het diertje een stuk rustiger en actiever van.

Zo laat je jouw kat wennen aan het uitlaten

Zodra je poes openstaat voor een wandeling, begin dan met het kopen van een riem en tuigje. Ga op zoek naar varianten die speciaal voor katten zijn ontworpen. Er zijn heel veel verschillende soorten en maten kattentuigjes op de markt. Probeer verschillende maten uit bij je huisdier.

Als je het juiste tuigje hebt gevonden is het belangrijk dat je de kat hieraan laat wennen. Laat je kat daarom eerst korte stukjes in het tuigje lopen in een veilige omgeving. Je kunt ook proberen om je kat te belonen met een snoepje. Dit helpt je poes om het tuigje te associëren met iets positiefs. Naarmate het dier comfortabeler wordt, kun je langere wandelingen maken.

Ga je buiten de tuin wandelen, dan kun je het beste de kat zelf laten bepalen waar hij naartoe gaat. Vermijd plekken met veel verkeer of andere dieren. Probeer te lopen op een stille en rustige plek. Trek je poes niet te hard terug, maar moedig het diertje aan om ergens anders naartoe te lopen. Met een beetje oefening zal je kat hier uiteindelijk een routine in vinden.

Kunnen de dieren ook loslopen buiten?

Lukt het maar niet om jouw kat mee naar buiten te krijgen? Dan is het vast verleidelijk om je huisdier los buiten te laten lopen. Katten kunnen toch makkelijk hun weg weer terug vinden.

Huisdier los lopen
Gevaarlijk! (Afbeelding: Unsplash)

Volgens DeVoss is dit juist heel slecht voor je poes. Als de dieren alleen zijn, lopen ze een groter risico om aangereden te worden of giftige planten te eten. Daarnaast vormen ze gevaar voor dieren in het wild. Katten die los rondlopen leven daarom veel korter. DeVoss raadt baasjes aan om het diertje los te laten lopen op plekken die veilig zijn afgekaderd. Hiermee voorkom je dat je de poes uit het zicht verdwijnt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen