Ja, je hond rouwt op het moment dat een ander huisdier sterft

Wetenschap Sam Dille 13 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Het verlies van een hond is bijna ondragelijk. Niet alleen voor mensen, maar ook voor het achtergebleven dier is dit een groot drama. Onderzoek laat zien dat honden echt rouwen als een huisdier overlijdt. Ze lijken dus veel meer op mensen dan we al dachten.

Een internationaal team van dierengedragsdeskundigen ondervroeg ruim vierhonderd hondenbezitters in Italië. De respondenten hadden allemaal minstens twee honden thuis, waarvan er één stierf terwijl de ander nog leefde. De opmerkelijke resultaten publiceerde het team in het tijdschrift Scientific Reports.

Honden voelen zich net zo verdrietig als wij

Bijna 90 procent van de hondenbezitters gaf aan dat het gedrag van de overlevende hond veranderde na het overlijden. De dieren zochten meer aandacht, hadden minder zin in eten en speelden minder met hun baasje. Deze rouwperiode kan jaren duren. Volgens de onderzoekers is de band tussen twee honden heel hecht, waardoor de hond in kwestie dit verlies een plek moet geven. Ze moeten een nieuwe routine aanleren en leren leven in hun eentje.

rouwgedrag huisdieren
Geen zin om te spelen… (Afbeelding: Unsplash)

Of de rouw van het baasje invloed heeft op het gedrag van het dier is nog niet onderzocht. Het onderzoek heeft wel laten zien dat honden angstiger worden, als hun baasje door rouw zich bozer of depressiever gedraagt dan normaal. Mensen kunnen helpen bij de rouwverwerking van hun trouwe viervoeter. Het is belangrijk dat je de hond helpt een nieuwe routine aan te leren door dagelijks dezelfde structuur aan te houden. Hierdoor kan het dier makkelijker voorspellen hoe de dag gaat verlopen.

Andere dieren rouwen ook

Niet alleen honden hebben rouwgevoelens. Eerder is hetzelfde gedrag al aangetoond bij onder andere walvissen, olifanten en vogels. Van primaten is bijvoorbeeld bekend dat ze hun overleden jongen weken later nog met zich mee dragen. Honden zien daarentegen het lichaam van hun overleden soortgenoot meestal niet of maar kort. Het gevolg hiervan is dat de dieren niet honderd procent beseffen dat hun vriend is overleden. Ze voelen zich daarom enorm eenzaam en in de steek gelaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen