Lijken honden op mensen? Volgens dit onderzoek meer dan we denken!

Wetenschap Sam Dille 29 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Mensen die honden behandelen als kinderen worden meestal raar aangekeken. Toch blijkt uit onderzoek van tijdschrift Scientific Reports dat dit eigenlijk helemaal niet gek is. Het gedrag van honden schijnt namelijk heel erg op dat van peuters te lijken. Zo leren ze op dezelfde manier als peuters en gedragen ze zich hetzelfde.

Dit is niet het enige. Scientific reports leverde in een uitgebreid verslag bewijs dat honden op dezelfde manier in verbinding staan met hun lichaam en geest als mensen. Ze hebben lichaamsbewustzijn, waardoor ze een eigen identiteit kunnen ontwikkelen. “Lichaamsbewustzijn is het besef dat je een eigen lichaam hebt en je bestaat”, vertelt co-auteur Péter Pongrácz. Hij is een onderzoeker verbonden aan de Eötvöz Loránd University in Hongarije en weet veel van het gedrag van honden.

Zo deed Scientific Reports onderzoek naar het gedrag van honden

Tijdens de eerste fase van het onderzoek werd een groepje honden op een kleine mat gezet. Aan de ene kant van de mat zat de onderzoeker en aan de andere kant de eigenaar van de hond. De eigenaar beval de hond om bepaalde voorwerpen op te halen. Deze voorwerpen had de onderzoeker eerder op de mat had gezet. Hiermee onderzochten de wetenschappers of de honden geschikt waren voor verder onderzoek.

Gedrag honden
Zal deze kooi nog nodig zijn straks? (Afbeelding: Pexels / Helena Lopes)

Hierna volgden twee verschillende tests. Deze tests testten het zelfbewustzijn van de honden. Bij test 1 moesten de honden een bal ophalen die aan een mat was vastgemaakt. De enige manier waarop de hond dit kon doen was door de mat te verlaten. Tijdens test twee werd de bal onder de mat vastgemaakt, waardoor de honden onder de mat moesten duiken. Bij allebei de tests werd het gedrag van de honden aardig op de proef gesteld: was er een obstakel dat de bal blokkeerde, of is het lichaam van de hond juist het obstakel? Bij de tweede test verlieten de honden de mat later en minder vaak. Dit geeft aan dat de honden konden inschatten dat hun lichaam te groot was om de bal te kunnen pakken.

Komt er vervolgonderzoek naar het gedrag van honden?

Volgens het onderzoeksteam heeft dit onderzoek uitgewezen dat honden lichaamsbewust zijn. De resultaten schreeuwen echter om vervolgonderzoek. Als dit waar is, betekent dit namelijk dat honden veel meer kunnen begrijpen dan we nu denken.

Experts’ advies: zo lang kun jij je hond alleen thuis laten

Hoewel er maar heel weinig soorten zijn getest op lichaamsbewustzijn, heeft Pongrácz al een theorie klaarstaan. De wetenschapper denk dat elke hondensoort met een groot lichaam en een complex zenuwstelsel lichaamsbewust zou moeten zijn. Voor meer resultaten zullen we nog even moeten wachten op meer onderzoek naar het gedrag van honden.

Is jouw hond toch iets te wild?

Tot die tijd wil je natuurlijk wel het gedrag van je hond in bedwang kunnen houden. Gelukkig bracht Apple een slimme halsband op de markt, die bijna identiek is aan een Apple Watch. Bekijk hier waarom deze hightech halsband zoveel te bieden heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen