Gmail: 5 geheime tips ‘n tricks die bijna niemand in 2022 nog kent

Apps Sam Dille 29 jan 2022
Leestijd: 5 minuten

Voor het schrijven en checken van mails gebruiken we al jaren onze goede vriend Gmail. Hoewel je de applicatie dagelijks gebruikt, zijn er nog steeds dingen die makkelijk over het hoofd gezien worden. Gelukkig hebben wij vijf verborgen functies van Gmail voor je klaarstaan, die je zeker even moet checken.

Gmail is een applicatie die regelmatig nieuwe features presenteert die het verzenden van e-mails steeds makkelijker maakt. Zo kun je dankzij de meest recente versie direct vanaf je thuisscherm je inbox in de gaten te gouden. Wat je nog meer wil weten over je favoriete mailapplicatie lees je hier.

Deze 5 Gmail- functies ken je vast nog niet

Met telkens nieuwe Gmail functies is het lastig om nog het overzicht te houden. Deze 5 tips ‘n tricks regel je binnen een paar klikken en besparen je zeeën van tijd. Zo til je jouw inbox naar een hoger niveau.

1. Bespaar tijd met hulp van Gmail-sjablonen

Je kent het vast wel: je wil verschillende mails sturen met dezelfde informatie. Normaal gesproken typ je deze hele mail vast telkens weer opnieuw, of kopieer en plak je deze. Gelukkig kan dit veel sneller dankzij speciale Gmail-sjablonen. Dit is een standaard mailtje dat je telkens kan aanhalen tijdens het opstellen van een mail. Op Gmail kun je zo’n vijftig sjablonen tegelijk opslaan.

Om een sjabloon aan te kunnen maken op Gmail, moet je eerst de functie inschakelen. Dit doe je door te navigeren naar de instellingen via het tandwielpictogram. Vervolgens selecteer je ‘alle instellingen bekijken’. Klik bovenin op ‘geavanceerd’. Hier vind je onderaan de pagina de optie ‘templates’. Deze optie moet je aanzetten, waarna je onderaan de pagina ‘wijzigingen opslaan’ selecteert.

Template invoegen Gmail
Zo maak je een template aan (Afbeelding: WANT)

Nu de optie is ingeschakeld, kun je beginnen met het maken van je eerste sjabloon. Dit doe je door te klikken op ‘opstellen’. Hierna kun je beginnen met het schrijven van het sjabloon. Als de tekst klaar is klik je op de drie puntjes rechtsonder. Vervolgens selecteer je ‘templates’. Tot slot klik je op ‘concept opslaan als template’.

Wil je jouw sjabloon gebruiken bij het schrijven van een mail? Klik dan opnieuw op de drie puntjes rechtsonder. Daarna selecteer je ‘template’ en kun je kiezen uit de door jou geschreven sjablonen.

2. Labels aanmaken en beheren

Voor de georganiseerde types onder ons is deze optie natuurlijk allang bekend. Toch zijn er nog veel mensen voor wie deze optie compleet nieuw is. In Gmail is het mogelijk om labels aan een e-mail te plakken, zodat je deze later makkelijker terug kan vinden. De e-mail in kwestie komt dan terecht in een soort mapje, samen met de mails die hetzelfde label hebben.

Om een mail te labelen moet je hem allereerst openen. Vervolgens selecteer je het labelpictogram onder de zoekbalk (dit is letterlijk een klein label). Je krijgt nu als het goed is een klein lijstje te zien met verschillende labels, waaruit je de gewenste kan kiezen. Staat er geen geschikt label tussen, dan kun je ervoor kiezen om zelf een nieuwe te maken. Dit doe je door onderaan de lijst op ‘nieuwe maken’ te klikken.

Labelen Gmail
Zo label je een e-mail. (Afbeelding: WANT)

De afzonderlijke labels kun je terugvinden in de navigatie van Gmail. Je kan deze ook beheren door op de drie puntjes te klikken die verschijnen als je met de muis op het label staat. Let op: als je een label verwijdert, dan heeft dit geen invloed op de e-mails. Die blijven gewoon bestaan.

3. Skip je inbox

Soms wil je gewoon dat ene mailtje terugvinden, zonder dat je door een overvolle inbox moet scrollen. Gelukkig heeft Gmail daar speciale filter voor. Filters kunnen worden toegepast op inkomende e-mails, zodat je binnen no-time terechtkomt op de e-mail die je zoekt.

Om de filters in te schakelen klik je allereerst op het rechterpictogram in de zoekbalk. Hierna verschijnt een lijst waarin je heel gedetailleerd jouw zoekcriteria kan invoeren. Ben je tevreden, dan klik je op ‘filter maken’. Daar is hij dan: de e-mail waar je zo hard naar op zoek was.

4. Voeg een foto toe aan je handtekening

Het is algemeen bekend dat je in Gmail een eigen handtekening kan selecteren. Dit is een opsomming van je naam en contactgegevens die verschijnt onder elke mail die je stuurt. Het is ook mogelijk om deze handtekening te upgraden met een leuke foto.

Allereerst ga je naar de instellingen. Hier selecteer je ‘alle instellingen bekijken’. In het tabblad ‘algemeen’ scroll je helemaal omlaag naar de optie ‘handtekening’. Druk op ‘nieuwe maken’, zodat je de tekst van je handtekening kan invullen. Hierna selecteer je het afbeeldingspictogram, zodat je een foto naar keuze kan uploaden.

5.  Bericht ongedaan maken

Deze geheime functie zal je een hoop stress besparen. Dankzij een simpele tric in Gmail kun je namelijk een verkeerd verzonden e-mail ongedaan maken. Het is wel belangrijk dat je deze functie goed hebt ingesteld, want anders zal hij niet werken.

Google Tasks logo
Hier kun je jouw bericht ongedaan maken (Afbeelding: WANT)

Verzenden ongedaan maken schakel je in via de instellingen. Vervolgens selecteer je ‘alle instellingen bekijken’. Al vrij hoog in het ‘algemeen’ tabblad vind je de optie ‘verzenden ongedaan maken’. Hier kun je de annuleringsperiode voor verzenden ongedaan maken selecteren. Je kan hierbij kiezen uit 5, 10, 20 of 30 seconden. Nu je dit hebt ingesteld, zie je elke keer als je een e-mail hebt gestuurd linksonder het beeld ‘bericht verzonden’ verschijnen. Hiernaast staat in het zwart ‘ongedaan maken’.

Zo verander je makkelijk jouw Gmail-naam en -adres

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen