Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Wetenschap 5 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Experts’ advies: zo lang kun jij je hond alleen thuis laten

Voor een hond zorgen is leuk en kan veel geluk brengen, extra fysieke activiteit, en helpen tegen eenzaamheid. Het heeft natuurlijk ook nadelen. Een hond in huis hebben brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee; het dier verzorgt zichzelf niet.

Een van de moeilijkste momenten voor hondenbaasjes zijn de momenten dat ze niet thuis zijn en hun hond alleen thuis laten. Niet alleen omdat het baasje diens trouwe viervoeter even moet missen, maar ook zeker omdat de kans bestaat dat de (jonge) hond het huis afbreekt uit verveling en binnen poept en plast. Het is daarom vaak een worsteling voor een hondenbaasje om de deur uit te gaan en het dier alleen achter te laten. Want hoe lang kun jij je hond alleen thuis laten?

Geen hond is hetzelfde

Er bestaat geen vuistregel of simpel antwoord op deze vraag. Net als ieder mens is iedere hond namelijk verschillend. Wat wel voor vrijwel iedere hond opgaat is dat de tijd die je het dier alleen thuis kunt laten, naarmate die ouder wordt, toeneemt. Je kunt een hond die vijf jaar oud is langer alleen thuis laten dan een puppy of een ‘tiener’.

puppy hond ces 2023
Zo onschuldig (Afbeelding: Helena Lopes / Pexels)

Om te beoordelen hoe lang je jouw hond alleen thuis kunt laten moet je een aantal dingen analyseren en meenemen in je overweging. De leeftijd is het eerste. Volgens Katherina Pankratz, een dierenarts en dierengedragstherapeut, kan een puppy iedere dag ongeveer een uur alleen thuis zijn voor iedere maand dat het beestje leeft.

Is de puppy twee maanden oud? Dan kun je het dier, als je het over je hart kunt verkrijgen, twee uur alleen thuis laten voordat het moet urineren of poepen. Dit zegt overigens niets eventuele verlatingsangst van de puppy. Houd er rekening mee dat wanneer je een puppy in huis neemt je het eerste halfjaar zeker niet lang van huis kunt.

Wat het jonge ding in de tussentijd met je banken, kussens en stoelen doet is een ander verhaal. Daarom is het uiteraard een goed idee om de puppy alleen in een bepaalde kamer te laten waar de puppy niets (of niet te veel) kapot kan maken.

Kun je een puppy van 11 maanden 11 uur alleen thuis laten? Dat houdt de pup misschien wel vol, maar of het daadwerkelijk goed is voor de gesteldheid van de hond is een ander verhaal. Een richtlijn is om honden niet langer dan vier tot maximaal zes uur achter elkaar alleen te laten.

puppy alleen tuis
Alleen thuis: feest! (Afbeelding: Tanya Gorelova / Pexels)

Een goede voorbereiding is al het werk

Voordat je je hond alleen thuis laat moet je de nodige voorbereidingen treffen. Die kunnen bestaan uit het voorbereiden van een speciale ruimte of kamer waar de hond in verblijft, het klaarzetten van genoeg water en ook een plek creëren waar het beestje eventueel kan urineren en poepen.

De behoeften van honden verschillen van hond tot hond, maar de meesten kunnen getraind worden om een tijd alleen thuis te zijn. Je hebt dus ook zelf in de hand hoe lang je je trouwe viervoeter alleen thuis kunt laten. Dit gedrag trainen begint al vroeg. Routine helpt hierbij. Probeer iedere dag op hetzelfde moment weg te gaan en thuis te komen, op dezelfde tijden te voeren, wandelen en spelen. Hierdoor weet je hond wat wanneer te verwachten. Zo ga jij de deur uit zonder dat het dier uren blaffend en huilend de buren irriteert.

et alternatief: neem het dier mee in deze toffe elektrische fiets met zijspan speciaal voor de hond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!