Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Films & Series 29 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

25 jaar na Scream: makers vertellen over de nieuwe versie

Na jaren komt er weer een echte Scream-film aan. Wij spraken met de drie makers die de blockbuster nieuw leven in moet blazen.

Scream is misschien wel een van de meest bekende horrorfilms die ooit is gemaakt. De film zorgde voor een unieke mix tussen horror en komedie. Het was zelfs zo populair dat er meteen een parodie op uitkwam in de vorm van Scary Movie. We herkennen nog allemaal het bijzondere masker van de moordenaar die het had voorzien op Sidney Prescott.

Scream

Inmiddels zijn we vier films verder en het script lijkt niet veel gewijzigd. Nog steeds is een gemaskerde man die het heeft voorzien op verschillende mensen. Of zoals Universal zelf omschrijft: “25 jaar na het origineel duikt er nieuwe moordenaar op in Woodsboro. Sidney Prescott moet terugkeren om de waarheid te ontmaskeren.”  Je zou verwachten dat de film dan ook Scream 5 heet, maar de naam is gewoon weer Scream. “Je zou het verwachten, maar het is een verzoek van de filmstudio”, vertelt regisseur Tyler Gillett.

Mogelijk hint de studio daarbij op meerdere delen maar daar willen de makers niets over zeggen. Er gaan wel gesprekken over een ander project, maar waarover is onduidelijk. Wel zouden ze het zien zitten: “Ik heb nog zoveel ideeën over een eigen Scream-universum, maar het is eerst nog afwachten hoe deze film het doet,” vertelt de andere regisseur Matt Bettinelli-Olpin.

Scream
(Afbeelding: Universal)

Veel oude bekenden

Maar goed een nieuwe Scream is toekomstmuziek, want alles zal natuurlijk afhangen hoe goed deze film het gaat doen. Aan de cast ligt het in ieder geval niet, want de traditionele namen zijn weer terug. Zo zien we Neve Campbell weer als Sidney Prescott, Courteney Cox als Gale Riley en David Arquette als Dewey Riley. Daarnaast zijn er ook een aantal jonge talenten aan de cast toegevoegd.

“Het was geweldig om met ze te mogen samenwerken. Het was heel mooi om te zien dat Courteney Cox de jongere acteurs in Scream op sleeptouw nam. Voor de oudere acteurs was het alsof er een familie bij elkaar komt. Er was meteen sfeer en dat maakt het als regisseur echt fantastisch om mee te werken”, vertelt Bettinelli-Olpin.

Opnames in Coronatijd

Maar ook buiten de opnames was de sfeer goed. De film werd opgenomen in coronatijd en dat betekende dat de cast een hele tijd samen met elkaar in een hotel moest doorbrengen. “Dat is natuurlijk niet optimaal, maar we hebben het beste ervan gemaakt. Misschien zorgde het er juist voor dat de chemie tussen de acteurs nog beter was. We brachten allemaal samen onze avonden door, aldus Gillett.”

Daarbij werden bijzondere activiteiten ondernomen. David Arquette zorgde voor een bijzonder tijdverdrijf tijdens de opnames van Scream. Naast acteur is hij ook gediplomeerd Bob Ross-instructeur. Dat betekent dat hij lesgeeft in het schilderen van ‘blije’ landschappen. Bettinelli-Olpin deed zelf mee. “Hij deed het echt goed, ik heb veel geleerd. Het was een leuke afleiding.”

Scream is herkenbaar

De hoofdzaak is natuurlijk de film en daar kunnen de fans hun hart aan ophalen omdat er veel herkenbare zaken uit de eerste delen zitten. “We hebben er zeer veel easter eggs ingestopt, waar kijkers van zullen smullen. Tegelijkertijd moet Scream ook begrijpelijk zijn voor mensen die de titel nog nooit hebben gezien. Ik denk dat het wel is gelukt,” lacht Gillett.

Wat het eindresultaat van Scream is, zien we vanaf 3 februari 2022, iets meer dan 25 jaar na het origineel. Tenminste als de coronaregels het toelaten. Meer informatie over de film vind je hier!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!