Elektrische auto opladen in de regen: mogelijk of geen goed idee?

Elektrische auto's Sam Dille 12 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Het is algemeen bekend dat water elektriciteit kan geleiden. Dit maakt de kans op kortsluiting een stuk groter. Je elektrische auto opladen in de regen vormt dus een groot risico. Of is het tegendeel waar?

Veel mensen zijn bang dat elektrische auto’s stilvallen als ze met teveel water in contact komen. Dit is niet gek, want bij apparaten als smartphones en speakers kan contact met water soms fataal zijn. Of je ook zo moet oppassen als je een elektrische auto oplaadt ontdek je hier.

Kan ik mijn elektrische auto opladen in de regen?

Bijna alle elektrische voertuigen zijn opgewassen tegen de meest bizarre omstandigheden. Dit omvat niet alleen of het buiten ‘nat’ of ‘droog’ is. De voertuigen horen te werken in extreem warme en koud temperaturen, maar ook bij stoffige of vette oplaadsnoeren. Je elektrische auto opladen middenin een harde regenbui zou dus niks uit moeten maken.

Autotrader.com interviewde Jonathon Ratliff, senior manager bij Nissan North America, met dezelfde vraag. Ratliff vertelde dat elektrische auto’s doelbewust zijn ontworpen om ‘waterindringing’ te weerstaan. Ook stofdeeltjes hebben geen invloed op het elektrisch systeem. Nissan LEAF voertuigen zouden zelfs nog werken nadat ze 30 minuten in 1 meter water hebben gestaan.

Auto in regen
Hij rijdt nog! (Afbeelding: Unsplash)

Misschien denk je dat Ratliff niet honderd procent objectief is. Toch verkondigt de senior manager geen onzin. Fabrikanten van elektrische consumenten zijn namelijk wettelijk verplicht om de veiligheidseisen uitvoerig te testen. Het testen van de waterbestendigheid is hier een belangrijk onderdeel van. Regen of zonneschijn: je elektrische auto staat dus altijd voor je klaar.

Juich niet te vroeg!

Hoewel je elektrische auto in een stortbui nog gewoon opgeladen kan worden, hebben extreme weersomstandigheden wel invloed op de actieradius van je voertuig. In de winter heeft je auto bijvoorbeeld meer energie nodig voor de verwarming, terwijl je in de zomer de airco op de hoogste stand hebt staan. Dit zorgt ervoor dat de auto minder kilometers kan rijden met een volle batterij. Om je actieradius zo lang mogelijk te houden kun je verschillende dingen doen. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen