Hoe je in Adobe Photoshop makkelijk objecten uit foto’s knipt

Tech Sabine Schults 29 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Bij Adobe Photoshop denk je al waarschijnlijk aan het bewerken van foto’s, bijvoorbeeld door de achtergrond te veranderen of ongewenste objecten uit de foto te knippen. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? WANT-redacteur Sabine legt het je maar al te graag uit.

Om een Photoshop-koning te worden, moet je bij de basis beginnen. Het uitknippen van objecten in foto’s is toch wel een van de basisprincipes van Adobe Photoshop. Het is een handige manier om foto’s naar een hoger niveau te tillen. Met onder meer de Lasso kun je zelf een selectie tekenen, maar de tools hieronder zijn een stuk makkelijker.

Adobe Photoshop: objecten uitknippen

Voor de meest geavanceerde selecties kun je het beste gebruikmaken van Tool object selecteren. Deze staat als vierde in de toolbar, onder de Lasso. Klik de tool aan en klik vervolgens op het object dat je wil selecteren. De selectie wordt automatisch gemaakt. Door met je rechtermuisknop op Tool object selecteren te drukken, kun je daarnaast Snelle selectie en Toverstaf selecteren.

Met de Snelle selectie-tool in Adobe Photoshop kun je met je muis het gedeelte markeren om uit te knippen. Bijvoorbeeld wanneer je niet de hele schildpad wil uitknippen, maar alleen het hoofd van het dier. Met de Toverstaf wordt er een selectie gemaakt op basis van pixels van dezelfde kleur. Door te spelen met de Tolerantie kun je een heel eind komen. Bij de ene afbeelding werkt het beter dan bij de andere. Deze tool is vooral handig om achtergronden mee te verwijderen.

Adobe Photoshop foto uitknippen
Een selectie maken met de Toverstaf-tool. (Afbeelding: Wexor Tmg / Unsplash, bewerking WANT)

Je kunt ook de Inverse-tool gebruiken in Adobe Photoshop om het tegenovergestelde van je huidige selectie te selecteren. Ga in het menu naar Selecteren en druk op Selectie omkeren. Het is ook mogelijk om de sneltoetsen Control+D (of Command+D op Mac) te gebruiken.

Om het geselecteerde object te verplaatsen, kun je de Verplaats-tool gebruiken (V). Sleep het geselecteerde object simpelweg naar de gewenste plek. Via Bewerken kun je het geselecteerde object kopiëren of knippen, en het vervolgens bijvoorbeeld op een nieuwe laag plakken. Kind kan de was doen!

Mocht je nog geen Adobe Photoshop hebben: je kan hier een gratis proefversie downloaden.

Adobe Photoshop is eindelijk gratis te gebruiken, maar daar heb jij even niets aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen