Deze 5 alternatieven voor Photoshop zijn helemaal gratis

Tech Sabine Schults 27 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Van alle fotobewerkingsprogramma’s is Photoshop van Adobe het meest bekend. Een abonnement op de dienst is echter niet goedkoop. Het goede nieuws is dat er meer dan genoeg goede alternatieven bestaan waar je geen rooie cent voor hoeft te betalen.

Als je gebruikmaakt van deze gratis Photoshop-alternatieven zal je het wel zonder de innovatieve AI-tools van Adobe doen. De functionaliteiten zijn wat minder uitgebreid, maar de gratis fotobewerkingsprogramma’s zijn prima in staat om jouw kiekjes om te toveren tot meesterwerken.

5 gratis Photoshop-alternatieven

Benieuwd welke vijf alternatieven voor Photoshop helemaal niets kosten? Hier komen ze.

#1 Gimp

Met het open-source Photoshop-alternatief Gimp kun je op je Windows-pc, Mac of zelfs Linux-apparaat aan de slag met bewerkingstools waar je normaal gesproken voor moet betalen. Je hoeft daarnaast niet te vrezen voor storende advertenties of in-app aankopen.

De fotobewerkingssoftware is qua interface niet moeders mooiste, maar zit vol met filters en effecten om van elk plaatje een meesterwerk te maken. Daarnaast kun je gebruikmaken van selectietools, lagen en tal van transformatietools.

#2 Adobe Express

Dat Adobe heer en meester is in fotobewerkingssoftware, is voor niemand een geheim. Naast Photoshop en Lightroom heeft het bedrijf nog een tool om je foto’s naar een hoger niveau te brengen, en hij is ook nog eens (grotendeels) gratis te gebruiken.

Adobe Express
(Afbeelding: Adobe)

Met Adobe Express, voorheen bekend als Spark, kun je een hoop handige fotobewerkingstools gebruiken via je webbrowser. Je kunt gebruikmaken van verschillende sjablonen om berichten voor op je socials te creëren, maar het is ook mogelijk om simpele bewerkingen toe te passen op je eigen foto’s.

#3 PhotoScape X

PhotoScape X pakt het als het om de interface gaat iets anders aan dan Photoshop. Het programma maakt namelijk gebruik van een reeks tabbladen in plaats van werkbalken. Elk van deze tabs legt de focus op een specifieke taak.

Naast het bewerken van foto’s is het ook een goede app om GIF’s mee te maken. Ook beschikt dit Photoshop-alternatief over een handige vergelijkingsmodus om de afbeelding voor en na de bewerking naast elkaar te leggen. De gratis versie is echter wel wat minder gevuld met features dan de Pro-versie.

#4 Apple Foto’s

Heb je een Mac, dan kun je aan de slag met de gratis fotobewerkingssoftware van Apple. Binnen de app Foto’s kun je simpele bewerkingen toepassen. Je kunt bijvoorbeeld de helderheid en kleur aanpassen, filters aanbrengen, eventuele ruis onderdrukken en rode ogen verwijderen.

Apple Foto's
(Afbeelding: Apple)

De app is standaard op je Mac te vinden en is een prima gratis alternatief voor Photoshop als je niet de meest veeleisende wijzigingen wil aanbrengen. Bovendien kun je eenvoudig gebruikmaken van de iCloud-opslag om al je foto’s digitaal te bewaren.

#5 Google Foto’s al Photoshop-alternatief

Net als Apple heeft ook Google zijn eigen oplossing om foto’s mee te bewerken. Met Google Foto’s kun je eenvoudig simpele aanpassingen doen aan je afbeeldingen. Je kunt op vrijwel alle apparaten met Foto’s aan de slag.

De functionaliteiten zijn op het gebied van fotobewerking redelijk beperkt, maar het is een prima alternatief voor Photoshop als je niet veel tijd in je bewerkingen wil steken en met enkele filters en sliders wil spelen om je foto’s nét iets fraaier te maken.

Zelfs de echte beginners zijn een pro in Photoshop dankzij deze tips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen