Wie succesvol wil afvallen moet stoppen met het tellen van calorieën

Wetenschap Sam Dille 25 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Het tellen van calorieën wordt vaak gezien als een goede ondersteuning bij het afvallen. Met apps zoals MyFitnessPal, Noom en Samsung Health weet je in een mum van tijd hoeveel calorieën er in een Starbucks Grande Vanilla Latte of een banaan zitten. Het lijkt een gouden tactiek, maar werkt het in de praktijk wel zo goed?

Om een antwoord te krijgen op die vraag is het belangrijk dat je eerst goed weet hoe calorieën een rol spelen bij het afvallen. Calorieën zijn eenheden die worden gebruikt om te beschrijven hoeveel energie we op een dag verbranden of binnenkrijgen. Calorieën geven het lichaam brandstof om in leven te blijven en organen te laten functioneren. Of het nu gaat om ademhalen, een rondje joggen of voedsel verteren. Bij het afvallen moet je meer calorieën verbranden dan je op een dag binnenkrijgt. Bijvoorbeeld door meer te bewegen of door een dieet te volgen.

Wat zijn de nadelen van calorieën tellen?

Of het tellen van calorieën een geschikt hulpmiddel voor afvallen is, verschilt per persoon. Calorietracking wordt bijvoorbeeld sterk afgeraden bij mensen met een geschiedenis van eetstoornissen. Het kan namelijk heel makkelijk symptomen verergeren en tot een verkeerde relatie met eten leiden.

Een studie uit 2017 liet zien dat 79 van de 105 respondenten met de diagnose eetstoornis, de app MyFitnessPal gebruikten om hun eetgedrag bij te houden. Natuurlijk is niet iedereen hier even gevoelig voor, maar de kans op een ongezonde relatie met eten is altijd aanwezig.

Daarbij geeft calorietracking geen honderd procent nauwkeurigheid voor het afvallen. Het is namelijk heel moeilijk te achterhalen hoeveel calorieën etenswaren exact hebben. Als je bijvoorbeeld de calorieën in een portie rijst invoert, zal het aantal heel anders zijn als de rijst gekookt of ongekookt is. Het is zelfs nog moeilijker bij groente en fruit. Als er 110 calorieën in een banaan zitten, hoe groot is zo’n banaan dan? Met zoveel verschillende maten, heeft elke banaan een andere hoeveelheid calorieën. Je hebt dus zeker geen garantie dat deze tool helpt met afvallen.

Wanneer moet je stoppen met afvallen en calorietracking?

Dat is vrij simpel. Kort gezegd komt het erop neer dat je moet stoppen met calorieën tellen, als je er zelf een vervelend gevoel bij krijgt. Bijvoorbeeld als je gestrest raakt tijdens een dag uit met vrienden, of als je snel een schuldgevoel krijgt na het eten van iets ongezonds. Het afvallen zit je sociale leven dan flink in de weg.

Voeding bijhouden
Voeding bijhouden met MyFitnessPal (Afbeelding: MyFitnessPal Inc.)

Je komt er makkelijk achter of je zelf op dit punt bent beland. Als je uit eten wordt gevraagd en het eerste dat door je hoofd gaat, is je calorieteller, dan is de kans groot dat je beter kunt stoppen. Wil jij nou weten hoe je dan wél effectief kunt afvallen? Check dan zeker even dit extreem succesvolle dieet!

Last van negatieve gevoelens? Dit zou zomaar de oplossing kunnen zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen