Sam Dille
Sam Dille Elektrische fietsen 17 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Afvallen is een fluitje van een cent dankzij… een elektrische fiets?

Afvallen is soms lastig vol te houden, maar daar kan een elektrische fiets misschien wel bij helpen. Met hulp van de e-bike kun je namelijk makkelijk en snel afvallen. Maar dan moet je je wel aan een paar regels houden.

Een groot vooroordeel van de elektrische fiets is dat het een stuk minder gezond is dan een gewone fiets. Dit klopt voor geen meter. Een e-bike trapt dan wel lichter dan een standaard fiets, maar biedt nog steeds genoeg weerstand voor een goede work-out. Daarbij stappen e-bikerijders veel vaker op de fiets dan ‘gewone’ fietsers. Je kunt er dus ook prima mee afvallen.

Afvallen? Pak je elektrische fiets erbij!

Hoe je dat doet, vergt alleen wel wat voorbereiding en discipline. We helpen je vooruit met vijf tips die je kunnen helpen om af te vallen met hulp van een elektrische fiets. Wil je nu op maat gemaakte instructies? Vraag dan je huisarts of sportschool om advies.

#1 Stel een duidelijk doel op

Effectief afvallen begint bij een duidelijk doel. Als je zonder begint, is de kans heel groot dat je na een tijdje de handdoek in de ring gooit. En met een doel weet je ook beter hoe vaak je de elektrische fiets precies moet pakken. Denk daarom goed na over hoeveel kilo je in totaal wilt afvallen.

Wil je helemaal goed beginnen, stel dan een weekdoel op, dus hoeveel kilo je wilt afvallen in een week. Volgens de Mayo Clinic is het een goede optie om te streven naar een halve tot één kilo. Om dat te bereiken moet je 500 tot 1.000 calorieën meer verbranden dan je elke dag consumeert.

#2 300 minuten per week op je elektrische fiets

Afvallen gaat het makkelijkst en snelst als je er genoeg bij beweegt. Op die manier verbrand je meer calorieën. Dit is waar je elektrische fiets om de hoek komt kijken. Wij raden je aan om 300 minuten per week te fietsen op een e-bike. Dit komt neer op vijf uur fietsplezier.

Dit kun je natuurlijk in één keer doen, maar het is een stuk beter om dit op te splitsen in drie à vier fietstochten per week. Op die manier is je bewegingspatroon mooi verdeeld over de week. Mocht je vijf uur fietsen nog iets te heftig vinden, dan kun je het ook opbouwen. Begin bijvoorbeeld met 45 minuten en verhoog dit elke week met een kwartier.

e-bike snelheid
E-bikes zijn juist heel snel. (Afbeelding: Unsplash)

#3 Ga op zoek naar redenen op te rijden

Je komt niet zomaar op 300 minuten fietsen per week. Daarom is het belangrijk dat je genoeg redenen hebt om op je elektrische fiets te stappen. Zo komt het rijden met een e-bike in je routine en kun je na een tijdje niet meer zonder.

Kies er bijvoorbeeld voor om elke keer de elektrische fiets te pakken als je boodschappen gaat doen, naar de sportschool gaat of de kinderen van school gaat halen. Nog een voordeel: je bespaart er geld mee en je verbetert het milieu.

#4 Rijd het hele jaar door

Een gezonde levensstijl stopt niet na de zomervakantie of tijdens de feestdagen. Voor een gezond lichaam moet je juist het hele jaar door bewegen. Veel mensen die op een elektrische fiets rijden laten zich echter leiden door allerlei weersomstandigheden en temperaturen. Wil je afvallen, dan moet je deze smoesjes toch echt loslaten en gewoon naar buiten gaan.

Het is begrijpelijk dat je af en toe rust moet pakken. Dit mag alleen nooit ten koste gaan van je einddoel. Wees in ieder geval niet bang om door de stromende regen te rijden met je elektrische fiets.

Elektrische fiets Gazelle
Lekker op de fiets! (Afbeelding: Gazelle)

#5 Let op je dieet

Onze laatste tip heeft niet veel te maken met de elektrische fiets. We willen je deze tip toch even meegeven, omdat afvallen alleen werkt in combinatie met gezonde voeding.

Minder eten betekent echter niet dat je honger moet hebben. Let er daarom op dat je niet te weinig gaat eten, maar juist gezonder. Wij hebben misschien wel een dieet gevonden dat goed bij je past. Je vindt hem in dit artikel.

Het perfecte dieet: hoe een kleine wijziging je leven kan veranderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!