Elektrische fiets de ongezonde optie? Dat is alles behalve waar!

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 6 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

De eigenaar van een ‘gewone’ fiets zal je vertellen dat een elektrische fiets niet een gezonde optie is. De eigenaar van een elektrische fiets zal gegarandeerd pleiten dat de e-bike bevordelijk is voor zijn/haar gezondheid. Is een e-bike echt de sleutel tot een actieve levensstijl?

E-bikes zijn razend populair en niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Daarom zijn de laatste jaren veel onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van de elektrische fiets op de eigenaars levensstijl. Kunnen we hier zwart op wit zetten dat de e-bike de gezondere optie is? Nee. Maar je kunt met een e-bike zeker wel een goede work out krijgen. De ongezonde optie? Dacht het dus ook niet.

E-bike eigenaren gaan vaker op pad en fietsen verder

We kunnen nog wel even doorgaan met het debat over of een e-bike de gezonde of ongezonde optie is. Daar hebben we alleen geen zin in en we besparen je het ‘welles-nietes’ verhaal graag. Het is wel zeker dat je met een elektrische fiets absoluut een sportieve rit kunt maken en de nodige beweging krijgt. Die beweging had je misschien niet gekregen als je geen e-bike had; dan was je voor een lange afstand even in de auto gesprongen.

Cannondale NEO Remixte elektrische fiets
Canvas NEO Remixte 2 (Afbeelding: Cannondale)

Volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken, waaronder dit onderzoek dat in 2019 werd gepubliceerd in Elsevier, is een elektrische fiets precies om deze reden wel degelijk bevordelijk voor een fitte levensstijl. Uit dit onderzoek is gebleken dat de Europese e-bike gebruiker meer beweging krijgt dan de Europese ‘gewone’ fietser. E-bike gebruikers die voordat ze een e-bike hadden niet of nauwelijks fietsten pakken nu namelijk wel vaker de fiets (de e-bike dus). Het elektrische racemonster maakt fietsen namelijk makkelijker en daarmee leuker. Een lange afstand fietsen is een eitje met de juiste e-bike onder je kont.

Is een sportieve elektrische fiets niet valsspelen?

Of je een sportieve elektrische fiets, als een elektrische racefiets of een elektrische mountainbike, ziet als valsspelen is volledig aan jou. Weet wel dat doordat eigenaren van e-bikes langere afstanden afleggen op een e-bike dan ze op een normale fiets zouden doen, ze net zo veel fysieke inspanning krijgen. Geloof je ons niet? Check het wetenschappelijke onderzoek dan zelf voordat je naar de fietsenwinkel gaat om je eigen e-bike te scoren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen