Het perfecte dieet: hoe een kleine wijziging je leven kan veranderen

Wetenschap Sam Dille 26 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Om langer te leven krijgen we vaak het advies om veel te sporten, niet te roken en geen alcohol te drinken. Een aantal studies laat zien dat ook onze voeding een grote invloed heeft op onze levensduur. Dit optimale dieet is de sleutel tot een zo lang mogelijk leven.

Een nieuwe studie van de universiteit van Sydney toont aan dat gezonder eten je levensduur met zes tot zeven jaar kan verlengen. Jongvolwassenen zouden zelfs tien jaar aan hun levensduur kunnen plakken. De onderzoekers stelden met de resultaten van deze studie een dieet op, waarmee je jouw leven maximaal kunt verlengen.

Hou dit dieet aan voor voor een zo lang mogelijk leven

De onderzoekers brachten gegevens samen uit verschillende studies over dieet en levensduur. Door deze gegevens te combineren, konden de wetenschappers inschatten hoe de levensduur verandert als mensen bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgen. Op basis van deze schattingen hebben ze het ideale dieet voor een zo lang mogelijk leven opgesteld.

Een typisch westers dieet bestaat meestal uit veel bewerkte voedingsmiddelen, vetrijke zuivelproducten en veel suiker. Veel mensen krijgen te weinig groente en fruit binnen. Volgens de wetenschappers is het belangrijk dat je meer peulvruchten (bonen, erwten, linzen), volle granen (haver, gerst, bruine rijst) en noten eet. Bovendien mag je minder rood en bewerkt vlees binnenkrijgen.

het perfecte dieet
Het perfecte dieet (Afbeelding: Laura Bruins)

Als je dit eetpatroon aanhoudt vanaf je twintigste, zou je jouw leven met meer dan tien jaar kunnen verlengen. Zestigjarigen kunnen dankzij dit wonderdieet acht jaar langer leven en tachtigjarigen kunnen ongeveer drie jaar ouder worden.

Ook parttime diëten heeft effect

Natuurlijk is het niet voor iedereen mogelijk om ultra-gezond te leven. Vers eten is doorgaans duurder dan voorverpakt voedsel en een suikerverslaving moet onderhouden worden. Daarom onderzochten de wetenschappers ook wat voor effect het heeft als mensen deels overstappen naar een gezonder dieet. Als twintigjarigen deels overstappen naar een gezonder dieet, dan verlengen ze hun levensduur nog steeds. Wel met ‘slechts’ zes jaar, maar nog steeds een aanzienlijke vooruitgang.

Dit dieet is belangrijker dan afvallen voor een gezond hart blijkt uit studie

Het is nog niet helemaal duidelijk waarom dit eetpatroon zo’n grote invloed heeft op de levensduur. Het is wel bekend dat het optimale dieet veel antioxidanten bevat. Sommige onderzoeken suggereren dat deze stoffen schade aan cellen kunnen vertragen of zelfs voorkomen. Dit zorgt ervoor dat het verouderingsproces vertraagt. Veel voedingsmiddelen uit dit dieet hebben ook ontstekingsremmende stoffen, die ook het begin van ziektes en veroudering kunnen vertragen.

Peulvruchten
Peulvruchten zitten vol antioxidanten. (Afbeelding: Unsplash)

De resultaten laten zien dat ons voedingspatroon grote invloed heeft op onze levensduur. Het is wel belangrijk dat je zo vroeg mogelijk begint, om de grootste winst te pakken.

Nog geen hard bewijs

Hoewel de resultaten positief zijn, is er nog steeds geen hard bewijs. Het dieet dat is opgesteld is gebaseerd op aannames, waardoor belangrijke verschillen tussen studies niet meegenomen worden. Daarnaast heeft nog niemand een volle levensduur dit dieet gevolgd. Hierdoor is het nog onzeker of het dieet echt effect heeft. Ook verschilt de winst op de levensduur per persoon. Onderliggend lijden, levensstijl of genetische verschillen kunnen ook grote invloed hebben op het effect van het dieet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen