Doe deze oefening 10 minuten per dag en je brein wordt een stuk beter

Wetenschap Sam Dille 19 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Wil jij de eerste maand van het jaar gezond afsluiten? Mis dan niet deze oefening in je dagelijkse schema. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen, dat je brein met grote sprongen vooruitgaat als je regelmatig hardloopt.

Een nieuwe studie van het tijdschrift Scientific Reports laat zien dat je door elke dag slechts tien minuten te hardlopen, je stemming en mentale vaardigheden flink verbetert. Je geheugen, zelfbeheersing en vermogen om flexibel te denken zal al na de eerste keer flink verbeteren.

Tien minuutjes joggen maakt je een stuk vrolijker

Hoofdauteur en professor aan de Universiteit van Tsukuba in Japan, Hideaki Soya vertelt dat tien minuten de minimale traningstijd is om zowel emotioneel als cognitief te profiteren. Zijn laboratorium onderzoekt “brain fitness” – de invloed van lichaamsbeweging op de conditie van je hersenen. Hardlopen is volgens Soya de ideale sport, om zonder al te veel inspanning toch je gezondheid op te krikken.

Tijdens het onderzoek werden 26 jongvolwassenen gevraagd om 10 minuten te rennen op een loopband. Zowel voor als na het hardlopen deden ze een test om hun hersenactiviteit te meten. Hierbij moesten de joggers bijvoorbeeld de kleur van een tekst noemen, waarop het woord rood stond, geschreven in groen.

Invloed van harlopen lopen
Hardlopen maakt je een stuk slimmer. (Afbeelding: Pexels / Daniel Reche)

Alle deelnemers hadden een beter humeur en presteerden beter op de test dan voor het hardlopen. Het joggen had ook invloed op de bloedstroom in de hersenen. “Hardlopen zorgt voor een groot voordeel in je hersenpalm. Het joggen verbetert zowel je stemming, als je geheugen. Dit komt doordat de delen in je hersenen die betrokken zijn bij stemmingsregulatie door hardlopen actiever worden”, vertelt Soya.

Hardlopen is goed voor veel meer

De voordelen van hardlopen schijnen zelfs nog verder te gaan dan we nu denken. Andere onderzoeken bevestigen dat je zelfs een kleinere kans op depressies hebt als je elke dag een blokje om gaat. Hardlopen zou namelijk het niveau van endocannabinoĂŻden in je bloedbaan verhogen. Dit is een stofje dat angst en depressieve gevoelens vermindert.

Deze simpele workout houdt niet alleen lichaam, maar ook hersenen in shape

“Lichaamsbeweging is een medicijn. De effecten van medicijnen verschillen, afhankelijk van het type medicijn. Daarom kunnen verschillende soorten lichaamsbeweging ook verschillende effecten op ons lichaam hebben”, vertellen Soya en zijn collega’s. De wetenschappers gaan in de toekomst nog volop onderzoek doen naar de invloed van beweging op onze gezondheid. Heb je in de tussentijd tien minuutjes over, dan weet je wat je te doen staat.

Meer tips voor uitdagende workouts? Check dan zeker even dit artikel!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen