Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Wetenschap 8 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Afvallen zonder minder te eten? Volgens de wetenschap kan het

Afvallen is een van de moeilijkste opdrachten voor veel mensen. Toch hoef je daarvoor niet minder te eten volgens een nieuwe studie.

Bij afvallen wordt veelal gedacht dat minder eten de optie is. Dat klinkt ook vrij logisch, want als je minder eet krijg je ook minder calorieën binnen. Voor sommige mensen helpt dat ook daadwerkelijk, maar het belangrijkste is natuurlijk om je levensstijl om te gooien en gezond te eten in combinatie met genoeg beweging. Er is nu een ideale manier die je helpt om je doelen te bereiken, blijkt uit een nieuwe studie.

Diëten en afvallen

Een dieet met weinig calorieën lijkt ideaal voor de korte termijn afvallen. In het begin verlies je dan ook snel gewicht. Voor de lange termijn heeft het echter een averechts effect blijkt uit een nieuwe studie. Het vertraagt je metabolisme op de langere termijn wat weer zorgt voor een tragere vetverbranding plus dat je vaak honger hebt. Gelukkig is er een andere methode volgens dokter.

Het is een dieet dat al wat langer rondgaat. In plaats van het tellen van calorieën is het volgens dokters beter om de koolhydraten in de gaten te houden. Een keto-dieet houdt hier bijvoorbeeld rekening mee. Het lijkt in eerste instantie op het tellen van calorieën, maar het is toch wat anders. Zo kun je afvallen en toch eten.

Dit dieet is belangrijker dan afvallen voor een gezond hart blijkt uit studie

Minder koolhydraten

Koolhydraten zitten in verschillende producten, maar je vindt grote hoeveelheden vooral in voedingsmiddelen als brood, pasta en aardappelen. Deze hebben gevolgen voor het insulinegehalte, iets waar bij een dieet op basis van calorieën niet op let, laat Dr. Ludwig weten aan People. De beste man is professor in de voeding op de befaamde Harvard Universiteit in de Verenigde Staten. Als je insulinegehalte te hoog is, zorgt dat ervoor dat vetcellen zijn geprogrammeerd zijn om calorieën op te slaan. Iets wat dus niet goed is als je wil afvallen.

Met een dieet dat op koolhydraten let controleer je het insulinegehalte beter. Hierdoor verbruikt je lichaam zoveel calorieën als nodig zijn, in plaats van deze op te slaan. Volgens de professor zijn hierdoor laag-koolhydraat-diëten duurzamer. Dat hoeft overigens niet zo streng te zijn als een keto-dieet, maar goed opletten zorgt er al voor dat je kunt afvallen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!