Krankzinnig concept voor gevangenis van de toekomst is doodeng

Gadgets Sam Dille 8 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

De straf na een misdaad kan in de toekomst veel zwaarder worden. Een nieuw voorgesteld gevangenissysteem wil gevangenen met behulp van AI mentaal opsluiten.

Het is algemeen bekend dat de Verenigde Staten een groot probleem hebben met hun gevangenissysteem. Volgens het Prison Policy Institute heeft de VS meer gevangenen per 100.000 inwoners dan enig ander NAVO-land. Het is dan ook geen verrassing dat elke gevangenis overvol zit. AI lijkt hier een oplossing voor te kunnen bieden.

Hashem Al-Ghaili, een moleculair bioloog en filmmaker uit Jemen, denkt dat hij de oplossing heeft: een virtuele gevangenis bouwen. In een interview met Wired legt hij uit dat hij gevangenen wil ‘brainwashen’ met behulp van AI. Doodeng!

Deze AI-gevangenis is een grote nachtmerrie

Al-Ghaili heeft zijn angstaanjagende gevangenissysteem ‘Cognify’ genoemd. Hij deelde een video over dit virtuele rechtssysteem op zijn Instagram en YouTube, en het lijkt regelrecht uit een slechte sciencefictionfilm te komen. Je wilt er echt niet in terechtkomen.

In plaats van gevangenen voor lange tijd op te sluiten, worden ze in een soort capsule geplaatst. Daar krijgen ze kunstmatige herinneringen geïmplanteerd. Op die manier worden de gevangenen als het ware door AI ‘genezen’.

Het systeem maakt gepersonaliseerde beelden, gegenereerd door AI, die als informatie naar de hersenen van de gevangene worden gestuurd. Deze beelden bevatten voorstellingen over goed gedrag dat niet schadelijk is voor de maatschappij. Bovendien wordt een deel van deze informatie in hun DNA geïmplanteerd, zodat ze zich langdurig blijven gedragen.

Gelukkig bestaat de AI-gevangenis nog niet en is Cognify slechts een concept. Al-Ghaili zegt echter dat experimenten op dieren laten zien dat dit proces in de toekomst misschien wel bij mensen kan werken. Laten we hopen dat die dag er nooit komt.

Ethisch verantwoord?

Er zijn natuurlijk belangrijke vragen en problemen waar we eerst over na moeten denken voordat zo’n systeem echt kan bestaan. Al-Ghaili zegt dat Cognify over tien jaar zou kunnen werken. Maar alleen als we eerst de problemen oplossen die het testen van deze technologie in de weg staan. Als dit concept je geen rillingen geeft, controleer dan even je polsslag.

Al-Ghaili heeft nog meer krankzinnige ideeën met AI en robots. Zo wordt er al jaren nagedacht over hoofdtransplantaties. Hierbij moet het hoofd van een persoon op een ander lichaam kunnen worden geplaatst, waarna het hele lichaam ook functioneert.

Met een speciale robot aangedreven door AI moet het volgens Al-Ghaili gaan lukken. Horrorfans denken nu vast meteen aan Frankenstein. De bioloog deelde ook een YouTube-video van de ‘Frankenstein-robot’. Je leest er meer over in onderstaand artikel:

Frankenstein in het echt: doodenge robot moet hoofd transplanteren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen