HBO Max doet Netflixje met gruwelijke True Crime-documentaire

Films & Series Jeroen Kraak 8 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Netflix staat inmiddels bekend als de streamingdienst voor True Crime, maar de nieuwe documentaire van HBO Max brengt er verandering in.

Netflix is het walhalla voor True Crime. Je kan het zo gek niet bedenken of het staat op de streamingdienst. HBO Max volgt die trend en brengt met Deadliest Families zijn eigen documentaire.

Hierin onderzoekt forensisch psycholoog Kerry Daynes de psychische toestand van de moordenaar en kijkt naar potentiële waarschuwingen voorafgaand aan de moord.

HBO Max volgt Netflix met True Crime-documentaire

In HBO Max-documentaire Deadliest Families worden verschillende moordzaken belicht. Eén zaak springt eruit: de moord op de 45-jarige Angie White. Ze werd dood aangetroffen in haar slaapkamer, gewurgd door haar man Daniel, die haar vervolgens met een mes stak.

Zijn arrestatie was overigens een bijzondere. Het gebruik van zijn Smart Home leverde cruciaal bewijs. Toen hij assistent Amazon Alexa vroeg om de lampen aan te doen, activeerde hij andere apparaten, waardoor geluidsopnames werden gemaakt. Samen met getuigenverklaringen van de buren en tekstberichten kon de politie een precieze tijdlijn van de moord samenstellen, wat de zaak waterdicht maakte.

Het was extra speciaal omdat dit de eerste moordzaak was waarbij Alexa als bewijs werd gebruikt. Maar dit is slechts een deel van de True Crime-documentaire. Het gaat vooral om de psychologie achter de moordzaak. Hoe kwam de man tot zijn daden en wat ging eraan vooraf?

Een geschiedenis van geweld

In Deadliest Families is te zien dat Daniel een hele geschiedenis aan geweld had. Angie begon een relatie met hem ondanks dat zij wist dat hij zijn vorige partner had misbruikt. In hun relatie krijg hij langzaam maar zeker steeds meer controle over haar, mede doordat hij zijn gewelddadige karakter goed kon verbergen en een vaderfiguur was voor Angie’s dochtertje.

Toch zien we in de HBO Max-documentaire dat het tijdens de relatie al eens misging. In 2014 kreeg hij een gevangenisstraf van 10 jaar voor een reeks verkrachtingen en mishandelingen, waarvan één op Angie. Toen hij op proefverlof mocht, eindigde het in drama. Toen hij zonder toestemming naar het huis van Angie ging, wilde de vrouw een einde maken aan de relatie. Vervolgens vermoordde hij haar.

Netflix-sausje geeft HBO Max-documentaire meerdere verhalen

Dit is slechts één van de zaken die in de HBO Max-documentaire Deadliest Families aan bod komen. Wat er allemaal mis ging en hoe de zaken zich ontvouwden, wordt uitgebreid verteld. De serie bestaat uit zes afleveringen van elk 45 minuten, die elk een andere moordzaak behandelen.

Deadliest Families biedt een blik op de psychologie van moordende familieleden en onderzoekt hoe ‘ogenschijnlijk’ normale mensen tot gruwelijke daden komen. Voor liefhebbers van true crime en psychologische drama’s is deze serie een must-see en een goede aanvulling op de bekende titels die je wellicht al op Netflix hebt gezien.

Kracht achter Succession en Game of Thrones richt zich op Harry Potter-serie HBO

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen