De revolutionaire impact van AI op sollicitatiegesprekken en het vinden van werk

Tech Sam Dille 25 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Veel werkzoekenden gebruiken AI om hun motivatiebrieven en cv’s op te maken. Maar de kans is groot dat de slimme technologie ook een deel van alle sollicitatiegesprekken zal overnemen van mensen. Een nieuw rapport geeft een beeld van hoe dat er ongeveer uit moet gaan zien.

Het artikel toont aan dat veertig procent van de recruiters AI zal gebruiken om sollicitatiegesprekken te voeren in 2024. Dat klinkt misschien best eng, maar geen zorgen. Je hoeft voorlopig echt geen sollicitatiegesprek te voeren met enkel een robot. Maar vijftien procent van alle bedrijven zegt namelijk volledig op de slimme technologie te vertrouwen.

Zo kan AI bedrijven helpen bij het vinden van werknemers

Het rapport liet ook zien dat bijna de helft van de werkzoekenden nu ChatGPT gebruikt om hun cv’s en sollicitatiebrieven te schrijven. En 78 procent van hen zegt dat ze meer reacties kregen van bedrijven toen ze AI gebruikten om hun sollicitaties te doen.

Voor bedrijven zelf kan AI een handige tool zijn om in de eerste eliminatieronde te gebruiken. Het kan werkgevers een goed beeld geven van welke sollicitanten de juiste vooropleiding en ervaring hebben. Volledig afhankelijk zijn van AI om de selectie te maken, lijkt nog wel een beetje riskant. De technologie is immers nog verre van perfect en een goede werknemer heeft meer kwaliteiten dan alleen ervaring.

Solliciteren met een chatbot?

Ook sollicitatiegesprekken zullen dankzij AI anders gaan verlopen. Het zou bijvoorbeeld zomaar kunnen dat robot-recruiters meer letten op taalgebruik dan op de vraag of je persoonlijkheid bij de functie past. Dat zou je manier van praten misschien wel in de weg kunnen staan.

Aan de andere kant voelen mensen zich misschien meer op hun gemak wanneer ze worden geïnterviewd door slimme technologie. Een computer is mogelijk minder bevooroordeeld en kan je makkelijker beoordelen op basis van vaardigheden en capaciteiten. Wat je ook vindt van solliciteren met AI, het lijkt erop dat we ons er toch echt op moeten voorbereiden.

Kan AI ervoor zorgen dat we ons een stuk minder eenzaam voelen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen